І нові, і «старі»

01.02.2011
І нові, і «старі»

Мюррей в Австралії вдруге програв у фіналі, а Джокович — удруге виграв. (Рейтер.)

Відкритий чемпіонат Австралії, який позавчора завершився в Мельбурні, виявився доволі насиченим цікавими подіми та й загалом залишив позитивне враження. Українцям він запам’ятається проривом киянина Олександра Долгополова до чвертьфіналу. Фани ж тенісу з усього світу згадуватимуть, що лише вдруге з 2005 року у вирішальному матчі змагань «Великого шолома» серед чоловіків не грали іспанець Надаль чи швейцарець Федерер. Спортсмени нарешті обійшлися без скарг на спекотну погоду — австралійське літо порадувало приємною для гри температурою близько +20°С. Найкращі ж емоції відчули ті, хто після двох тижнів випробувань минулого уїк–енду зійшов на трон.

Тріумф серед чоловіків серба Новака Джоковича аж ніяк не можна назвати сенсаційним. Із такою спортивною формою, яку третій номер посіву продемонстрував на хардових кортах «Мельбурн парку», йому ніхто не страшний. За сім матчів турніру він поступився лише в одному сеті, та й то на тай–брейку — хорвату Додігу. А от головні битви на центральному корті — проти Федерера (2) у півфіналі й британця Енді Мюррея (5) у двобої за трофей — виграв достроково у трьох партіях. Цікаво, що у трьох останніх зустрічах із шотландцем Джокович ішов з майданчика переможеним, але цього разу не залишив йому шансів. Серб повторив свій успіх в Австралії 2008 року — це його другий приз елітної серії. Новак наче продовжив приємне завершення минулого сезону, коли разом зі своєю збірною здобув Кубок Девіса.

Програвши третій фінал «Великого шолома», 23–річний кривдник наших Марченка й Долгополова й далi сподівається на свою удачу. «Вірю, що мій день таки настане, головне — наполегливо йти до своєї мети», — Мюррей є головною надією британців, що підданий Її Величності зійде на вершину вперше з 1936 року.

А от бельгійка Кім Клійстерс (3) дебютну звитягу в Мельбурні відчула у 27 років, хоча до цього тричі досягала успіху на «шоломах» — причому всі рази у США. Нагадаємо, Кім уже кидала спорт, а потім повернулася — як бачимо, тріумфально. Недавно вона говорила, що в 2011–му піде з тенісу остаточно, але ця перемога похитнула впевненість Клійстерс. Натомість про те, що через травму попрощається зi спортом, вдруге заявила ще одна колишня перша ракетка світу з Бельгії — Жустін Енен.

А от китаянка На Лі (9), хоч і поступилася у фіналі, але стала першою в історії представницею Азії, яка дійшла до такого рiвня, і тепер прогнозує тенісний бум у себе на батьківщині.

У парних чоловічому й жіночому розрядах свій рівень підтвердили перші номери посіву. І якщо для братів Брайанів перемога стала вже десятою на змаганнях «Великого шолома», то для Гісели Дулко й Флавії Пеннетти — дебютною.

 

ТАБЛО

 

Відкритий чемпіонат Австралії (17—30 січня). Фінали

Чоловіки. Джокович (Сербія, 3) — Мюррей (В. Британія, 5) — 6:4, 6:2, 6:3

Пари. М. Брайан/Б. Брайан (США, 1) — Бхупаті/Паес (Індія, 3) — 6:3, 6:4

Жінки. Клійстерс (Бельгія, 3) — Лі (Китай, 9) — 3:6, 6:3, 6:3

Пари. Дулко/Пеннетта (Аргентина/Італія, 1) — Азаренко/Кириленко (Білорусь/Росія, 12) — 6:2, 5:7, 6:1

Мікст. Среботнік/Нестор (Словенія/Канада, 2) — Чан/Хенлі (Тайвань/Австралія) — 6:3, 3:6, 10:7