Вдалий дебют

01.02.2011
Вдалий дебют

Порівняно з попередніми чемпіонатами Європи особливого прогресу в катанні Антона Ковалевського глядачі в Берні не побачили. (Рейтер.)

Напевно, лише затяті оптимісти, в яких тече кров утопістів, могли сподіватися, що представники вітчизняного фігурного катання зможуть потрапити на вечір показових виступів, який підсумовував змагальний тиждень на європейській першості у швейцарському Берні. Звісно ж, дива не сталося, хоча організатори своїми витівками дещо попсували настрій фігуристам, змусивши їх мерзнути на «Постфінанс–Арені», бо в перші дні змагань просто не працювало опалення. Можливо, такими діями місцеві інженери намагалися створити «комфортні умови» для своєї співвітчизниці Сари Майєр, яка завдяки рідним стінам змогла стрибнути з четвертого місця після короткої програми на перше — після довільної.

Хай там як, але боротьба за призові місця точилася без участі наших співвітчизників. Сподівання, що українці зможуть пробитися в першу десятку, теж виявилися марними. Щоправда, теоретичні шанси на це мали дві наші танцювальні пари: Шивон Хікін–Кенеді/Олександр Шакалов та Надія Фролова/Михайло Касало, а також досвідчений боєць Антон Ковалевський, які змогли дожити до другої серії змагань — довільної програми.

Як не дивно, але найближчими до «топ–10» у підсумковому протоколі виявилися дебютанти континентального форуму — чемпіони країни Шивон Хікін–Кенеді та Олександр Шакалов. За підсумками двох танців найсильніший український дует посів 11–ту сходинку. Віце–чемпіони України, Фролова/Касало, програли своїм співвітчизникам 2,5 бала, й залишилися на 13–й позиції, яку й посідали після першого дня змагань.

Водночас обоє наших одиночників, Антон Ковалевський та Ірина Мовчан, напевно, стали найбільшим розчаруванням турніру. Якщо Антону доля подарувала другий шанс, аби виправити помилки короткої програми, то Іра, повністю проваливши обов’язковий прокат, залишилася біля розбитого корита, перетворившись з учасниці турніру, на глядачку. Зірвавши вже перший обов’язковий елемент, вихованка Дмитра Паламарчука до кінця прокату так і не приборкала емоції, заваливши й решту елементів. Зрештою, 20–річна киянка не потрапила до числа 24–х фігуристок, які боролися далі, посівши 26–й рядок протоколу.

Судді виявилися більш лояльними до Антона Ковалевського, й дозволили йому реабілітуватися у другий змагальний день. Попрацювавши над помилками, вихованець німецького спеціаліста Міхаеля Хута зміг піднятися з 19–ї на 15–ту позицію. Незважаючи на більш ніж скромний результат, Ковалевський водночас забезпечив собі або ж своїм наступникам безкваліфікаційне життя на наступній першості Старого світу.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Берн). Спортивні пари. 1. Савченко/Шолкови (Німеччина) — 206,20 бала. 2. Кавагуті/Смирнов — 203, 61. 3. Базарова/Ларіонов (обидві — Росія) — 188,24.

Танцювальні пари. 1. Пешала/Бурза (Франція) — 167,40. 2. Боброва/Соловйов (Росія) — 161,14. 3. Керр/Керр (Велика Британія) — 157,49.

Чоловіки. 1. Амодіо — 226,86. 2. Жубер (обидва — Франція) — 223,01. 3. Вернер (Чехія) — 222,60.

Жінки. 1. Майєр (Швейцарія) — 170,60. 2. Костнер (Італія) — 168,54. 3. Корпі (Фінляндія) — 168,54.