Пригоди Електроніка

27.01.2011
Пригоди Електроніка

Фантастичний «учень» московської школи дивує своїм виглядом. (з сайту http://rbot100.rbot.ru.)

Завдяки науково–технічному прогресу життя сучасної людини чим далі, тим більше нагадує фантастичне кіно. Причому застосування складних технологій уже не є прерогативою західних країн. «Розумних» роботiв залучають до виконання доволі несподіваних завдань по всьому світу. А в сусідній Росії одне таке «диво техніки» навіть ходить до школи, крутить головою на всі боки під час уроків та відповідає на запитання вчителів.

Як повідомляє інформаційна агенція AFP, робот замінив на уроках учня московської школи № 166 Степана Супіна. 12–річний школяр упродовж двох років страждає від лейкемії. Підліток не може відвідувати заняття, тому що його імунітет дуже слабкий для контакту з однокласниками. Пересічна застуда чи будь–яка інша інфекція може вбити хлопчика, тому Степан практично не виходить за межі квартири. А так хочеться! Розв’язати проблему допоміг спеціальний робот, обладнаний веб–камерою, мікрофоном і гучномовцем, який «ходить» до школи та «сидить» на уроках замість людини. А сам Степан керує своїм «тілом», сидячи вдома за комп’ютером.

Поруч із роботом встановлений монітор, що передає зображення Степана. За словами вчительки Алли Гевак, це дозволяє учневі в будь–який момент щось уточнити або поставити запитання. Коли починається урок, Степан слухає, відповідає, пише, читає — робить усе як звичайний учень. Школяр каже, що він повністю відчуває свою присутність у класі, оскільки робот може повертати голову в різні боки та рухатися.

Для інших дітей, які навчаються в школі № 166, робот–учень спочатку був гучною новиною. Учителька Ала Гевак пригадує, що для всіх було дуже дивно називати робота «Степаном», але з часом усі звикли. «На перервах Степан вельми інтенсивно спілкується з іншими школярами. Ми ставимося до нього так, ніби він перебуває просто тут», — пояснює пані Гевак.

Поки що робот «відвідує» уроки історії, географії, англійської та французької. Вивчення російської мови та математики проходить у формі, традиційній для дітей із обмеженими можливостями, — вчителі відвідують Степана вдома.

ДО РЕЧІ

Розробник робота — російська компанія «Ербот» — заснована кілька років тому в Москві для створення і впровадження інноваційних і високотехнологічних рішень у сфері робототехніки і суміжних галузях. Вартість робота — три тисячі доларів. Однак Степан отримав його безкоштовно, у рамках пілотного проекту, який підтримує компанія–розробник.