На користь півночі

14.01.2011
На користь півночі

Деметріус Александер (№ 4) звично був серед лідерів «Азовмашу». (Фото з сайту Ліги ВТБ.)

Різні завдання позавчора стояли перед дніпропетровським «Дніпром» та маріупольським «Азовмашем». Звичайно, кожен із наших представників у Лізі ВТБ збирався грати на перемогу, але ціна потенційних поразок для них була б різною. «Дніпро» йде передостаннім у своїй групі А, і в домашньому матчі проти московського ЦСКА дніпропетровці билися радше за своє ім’я, ніж за турнірне становище. Тим більше, що в першому турі на виїзді вони програли армійцям із різницею аж у 40 очок — 113:73. Інша справа — «Азовмаш»: маріупольці мають реальні шанси на вихід до «фіналу чотирьох», і лише поліпшили б їх, здолавши вдома підмосковні «Хімки».

ЦСКА прибув до Дніпропетровська в ослабленому складі: Олександр Каун та Віктор Хряпа зараз травмовані. Але навіть без них у лавах дворазового чемпіона Євроліги останніх років вистачає виконавців, чий приїзд викликає ажіотаж серед уболівальників — чого лише вартує один Джон Роберт Холден.

Розпочали дніпряни впевнено: уже в першій чверті, за рахунку 7:2 на їхню користь, наставник москвичів Дмитро Шакулін узяв тайм–аут для коригування дій своїх підопічних. Після напучувань тренера титуловані гості одразу наздогнали українців і до кінця гри вже не відпускали лідерство. У наших були сплески активності, як–от у другій чверті, коли зусиллями Стівена Буртта та Денхема Брауна рахунок став 25:25. Утім такі прориви господарі чергували із безглуздими втратами та фолами в нападі, після чого наставало покарання від досвідчених Холдена чи Матіаша Смодіша. Особливо втратами м’яча відзначився американець Буртт, який хоч і став найрезультативнішим у складі «Дніпра», але сім разів припустився таких помилок в атаці. Наші краще за гостей провели лише третю чверть, вигравши цю 10–хвилинку з різницею в одне очко, і в підсумку поступилися — 65:74.

У дещо схожому стилі проводив гру проти «Хімок» «Азовмаш». Напередодні Роландас Ярутіс, котрий досі мав приставку «в. о.», офіційно став голов­ним тренером клубу. Стартували азовці непогано, в першій чверті мали перевагу 11:5, але таки програли її, а в підсумку і матч — 80:99.

У своїй групі В підопічні Ярутіса досі другі, і до кінця турніру їм ще треба зіграти проти «Калева» та ВЕФу на своєму майданчику, а також з’їздити в гості до «Жальгіріса». «У Каунасі треба обігрувати литовців — іншого виходу в нас немає. І все в наших руках», — так оцінив турнірне становище «Азовмашу» після гри литовець Ярутіс. Навіть єдина поразка може завадити чемпіонам України пробитися до фінальної частини Ліги ВТБ, що зібрала провідні клуби пострадянського простору.

 

ТАБЛО

Ліга ВТБ. Груповий турнір. 7–й тур.

Група А

«Дніпро» (Україна) — ЦСКА (Росія) — 65:74 (Буртт (26+4 перед.), Браун (11) — Холден (16+5 перед.), Смодіш (17+11 підб.)), «УНІКС» (Росія) — «Летувос рітас» (Литва) — 66:64.

Турнірне становище: ЦСКА, «УНІКС» — 13 очок, «Летувос рітас» — 11, «Мінськ–2006» (Білорусь) — 9 (6 матчів), «Дніпро» — 8, «Хонка» (Фінляндія) — 6.

Група В

«Азовмаш» (Україна) — «Хімки» (Росія) — 80:99 (Каррі (25+6 підб.+4 перед.), Оуенс (14+6 підб.), Александер (11)) — Келаті (15); Лончар (13+5 підб.)), «Калев» (Естонія) — «Проком» (Польща) — 77:70.

Турнірне становище: «Хімки» — 13 очок, «Азовмаш» — 11, «Проком» — 11 (8), ВЕФ (Латвія) — 10, «Жальгіріс» (Литва) — 10 (6), «Калев» — 8.

* * *

Суперліга. «Будівельник» — «Ферро» — 83:67.

Лідери після 25 матчів: «Будівельник», «Донецьк» — 20 перемог/5 поразок, «Говерла» — 16/9.

* * *

НБА. «Юта» — «Нью–Йорк» — 131:125 (Фесенко «Ю» — 1.31, 1 фол).