Гостримо лижі на Осло

24.12.2010
Гостримо лижі на Осло

Ветеран збірної Валентина Шевченко залишається претенденткою на медалі ЧС. (Фото з архіву «УМ».)

На перших п’яти етапах Кубка світу українські лижники фінішували далеко від призових місць. Але, каже державний тренер із лижних гонок Володимир Нечаєв, «ми зараз не ставимо завдання будь–що сходити на п’єдестал чи потрапляти до певної когорти спортсменів — ведеться підготовка до згаданого чемпіонату світу, і вже ближче до цього турніру будуть інші очікування». Світова першість на межі січня та лютого пройде в Осло. «Такі змагання в нас відбуваються раз на два роки, тому сподіваємось виступити достойно і знову спробуємо отримати медаль», — каже Нечаєв. Варто нагадати, що найбільшим досягненням наших лижників на ЧС наразі є дві бронзові медалі 1999 та 2009 років. Тоді героїнями стали Ірина Тараненко–Тереля, яка давно завершила свої виступи, та Валентина Шевченко. Броварчанка у свої 35 залишається лідером збірної, минулих вихідних на етапі у французькому Ла Клуза була 12–ю на 15 кілометрах. «Стосовно Валентини, то вона молодець, мріє про ще одну медаль світової першості. Почала сезон із фінішів у тридцятці, але поступово починає підтягуватись вище, — ділиться враженнями наставник. — Вважаю, що коли на січневих етапах Валя почне потрапляти до першої десятки, то матиме шанс поборотися за п’єдестал в Осло».

Нещодавно Шевченко перемогла на першому етапі Кубка марафонів, що пройшов у Італії, і це свідчить про значний запас сил у досвідченої спортсменки. «Не кожен рік наші виступають на таких складних змаганнях. Витримати забіг на 42 км важко для всіх. Ми зважаємо на стан спортсмена перед тим, як посилати на такі складні етапи», — каже держтренер.

В останній день грудня стартує традиційний «Тур де скі». Від України на етапах цього турніру змагатимуться Валентина Шевченко, Лада Нестеренко, Роман Лейб’юк та дебютантка таких змагань Катерина Григоренко. За десять днів спортсмени мають пройти вісім відрізків. І жоден із них пропускати не можна, адже тоді всі набрані очки автоматично згорають. «Для українців ці змагання розглядаємо як черговий досвід. Повторюся, що головним завданням для нас є чемпіонат світу», — зазначає Нечаєв. Скількох спортсменів зможемо виставити на світову першість в Осло — залежатиме від тих ФІС–пойнтів (ФІС — Міжнародна лижна федерація). Це очки, які буде набрано до часу проведення чемпіонату. «Уже на даний момент ми можемо виставити десь 14–15 лижників, — розповідає Володимир Миколайович. — Утім гадаю, що їх поїде менше, десь близько десятка. Оскільки жіноча команда в нас сильніша, то жінок буде шість чи сім. Але також багато залежатиме від готовності спортсмена на той період».

 

ОРГАНІЗАЦІЯ

У середині січня у Харкові знову пройде етап Східноєвропейського кубка з лижних гонок. Тривалий час велися розмови про внесення його до календаря Кубка світу, але зараз українська сторона взяла паузу в цьому питанні — хоча б через те, що почалася реорганізація міністерства, є й інші проблеми. «Поки що мусимо вдовольнятися лише етапом Східноєвропейського кубка, але й ці змагання для нас є помітною подією», — каже держтренер Нечаєв. Окрім українців, чекаємо близько 30 представників Росії та 15 — Білорусі. У казахів приїхати не виходить, натомість запрошуються охочі з інших країн.