МЕДНОВИНИ

23.12.2010

Медитація краще за антидепресанти захищає від рецидиву депресії

Депресія — це періодичний розлад, тому навіть після успішного лікування пацієнти потребують захисту від психічних проблем у майбутньому. Найчастіше для цього застосовуються медикаменти, утім, вони не завжди допомагають. А нещодавно психіатри Центру з проблем наркоманії та психічного здоров’я (Канада) підтвердили факт, упродовж тисячоліть відомий буддистам та представникам східних духовних шкіл. Учені експериментально довели, що медитація дозволяє поліпшити настрій людини та уникнути повторення депресивних симптомів.

У ході дослідження пацієнти з депресією спочатку лікувалися антидепресантами, а потім замість ліків їм запропонували заняття медитацією впродовж восьми тижнів. У контрольній групі рецидив депресії становив усі 70%, у групі хворих, які отримували антидепресанти повторно — 30%. А в групі медитації жоден пацієнт не зазнав розвитку депресивних ознак.

На відміну від традиційних антидепресантів, медитація не має токсичного впливу на організм, не чинить побічної дії. Крім того, вона дає найліпший результат при нульовому капіталовкладенні, а на пігулки треба неабияк розкошелитися. Тож немає нічого дивного в тому, що американські оглядачі запропонували фахівцям поширювати практику медитації як способу лікування хворих. Адже тільки у Сполучених Штатах людей з ознаками депресії — майже 15 мільйонів.

 

Хірурги знайшли застосування копійчаним олівцям

Невеликі дешеві олівці, які безкоштовно роздають у мережі магазинів ІКЕА, досить несподівано знайшли застосування в хірургії. Олівці виявилися чудовим інструментом для нанесення позначок на поверхні кістки.

Як розповіли в різдвяному випуску «Британського медичного журналу» двоє хірургів із Великобританії, при проведенні складних операцій лікарі мусять наносити мітки на кістці. Мітки показують, де саме слід робити розрізи. Ця, на перший погляд, тривіальна процедура пов’язана з певними труднощами. Річ у тім, що низка барвників, які використовуються для нанесення позначок на шкіру, для кістки не підходять. Вони або занадто активно поглинається кістковою тканиною або, навпаки, не тримається на поверхні.

Як не дивно, копійчані олівці виявилися найкращим варіантом. Їхнім єдиним недоліком хірурги назвали розтріскування після кількох стерилизацiй. Однак із цією «проблемою» можна легко впоратися, обмотавши олівець силіконовою стрічкою (силікон добре витримує кип’ятіння і обробку парою). Або зробити ще простіше — викинути олівець і замінити його на новий. Добре, що вартість дозволяє…

 

Учені визначили компоненти гранатового соку, які запобігають метастазування раку

Онкологи вже давно говорять про цілющі властивості гранатового соку, але донедавна ніхто не знав, завдяки чому саме червоний фрукт успішно бореться з пухлинами. Цього року вчені Університету Каліфорнії визначили компоненти гранатового соку, які пригнічують міграцію ракових клітин і знижують їх здатність реагувати на хімічні сигнали у процесі розвитку метастазів. Це дослідження може призвести до розробки нових препаратів для запобігання метастазування при цілому ряді пухлин — від раку простати до раку кісток. Обнадійливі факти пролунали на 50й щорічній конференції Американського товариства біології клітини.

Рак передміхурової залози щороку забирає велику кількість життів, як в Америці, так і в цілому світі. Проблема в тому, що на сьогодні арсенал методів боротьби з цим захворюванням доволі бідний. Якщо рак простати рецидивує після хірургічного втручання чи радіаційного опромінення, наступним методом лікування, як правило, є інгібування продукції чоловічого статевого гормону тестостерону. Це пригнічує ріст ракових клітин, однак через деякий час рак знаходить способи протистояти супресивній гормональній терапії, стає дуже агресивним і метастазує в кістковий мозок, легені, лімфатичні вузли. А це, як правило, призводить до смерті пацієнта.

Відкриття групи вчених під керівництвом професора Мартінса­Гріна зробить сучасну терапію більш ефективною. Науковці визначили такі активні групи інгредієнтів гранатового соку з протипухлинним ефектом: фенілпропаноіди, гідробензойні кислоти, флавони та кон’юговані жирні кислоти. Яким чином вони «працюють»? У кістковому мозку виробляється важливий білок, який спричиняє міграцію ракових клітин у кістки. Там утворюються нові пухлини, які надзвичайно важко подолати. А гранатовий сік значно пригнічує функцію цього білка, і, таким чином, сік може запобігати метастазування клітин раку простати в кістки.

 

У США вилучають iз продажу енергетичні напої з алкоголем і кофеїном

Причиною заборони так званих слабоалкогольних коктейлів, популярних у молоді, Управління з санітарного нагляду США називає збільшення випадків непритомнення після вживання напою. На думку американських експертів, ці напої містять кілька стимуляторів — кофеїн, гуарану, таурин і похідні цукру. Причому із 577 вивчених напоїв із кофеїном щонайменше 130 містять більше добової дози для людини — межі, введеної для безалкогольних напоїв.

Раніше вважалося, що поєднання енергетиків із алкоголем протидіє седативним ефектам алкоголю, а кофеїн дозволяє людині залишатися активною протягом більш тривалого часу. Проте недавні дослідження говорять про те, що реакція організму на таке поєднання дуже відрізняється від очікуваної.