Зелена енергія для Кам’яного Броду

22.12.2010

У селі Кам’яний Брід Лисянського району на Черкащині запрацювала гідроелектростанція. Сорок останніх років вона стояла пусткою на річці Гнилий Тікич — збереглися самi лише стіни. «Тепер приміщення капітально відбудовано, його перекрили панелями, зробили сучасний добротний дах, поставили нове обладнання, упорядкували територію. Це велика й хороша подія не лише для нашого села», — розповів сільський голова Кам’яного Броду Василь Ткаченко.

За його словами, інвестиції у відбудову гідроелектростанції вклало ТОВ «Подільська енергетична компанія». Роботи було виконано в стислі терміни, за якихось п’ять місяців. Тепер на гідроелектростанції працює два генератори. Вони виробляють електроенергію, що спрямовується до загальної енергетичної системи України.

Є своя вигода в цьому і для села. Василь Миколайович зазначає, що на новій гідроелектростанції знайшли роботу четверо мешканців Кам’яного Броду. Окрім того, завдяки відновленню роботи гідроелектростанції буде можливість витримувати рівень води в річці, від якого прямо залежить рівень води в сільських криницях. Адже від цього селяни потерпали не один рік. Важливо й те, що відтепер селяни не боятимуться весняних льодоходів норовливої річки та підтоплень.

«Незабаром укладаємо соціальну угоду з ТОВ «Подільська енергетична компанія», що обіцяє перерахувати до бюджету села певні кошти. Плануємо витратити їх на освітлення сільських вулиць», — підсумовує голова сільради Кам’яного Броду Василь Ткаченко.