Євро–«суботник»

22.12.2010
Євро–«суботник»

Організатори акції переконані: людина, яка взяла участь у прибиранні, смітити не буде. (Фото з сайту gurt.org.ua)

Як не крути, але всі ми діти природи. Погодьтеся, що українці не обділені її красою і багатством. То чому ж ми щодня засмічуємо середовище свого існування? Можливо, тому що дехто не знає про справжні масштаби забруднення в нашій країні. За словами координатора національної кампанії «Зробимо Україну чистою!» Юрія Пивоваренка, сумарна площа звалищ сміття в Україні вже досягла розміру площі держави Люксембург. «В Україні не залишилося звалищ, які не вичерпали свій ресурс, тобто всі вони фактично переповнені», — зазначає Юрій Пивоваренко. Насправді проблема засміченості є наслідком низького рівня екологічної культури наших громадян. «Проблема засмічення існує через недбалість на всіх рівнях, від простих людей до державних службовців», — наголошує Юрій Пивоваренко.

Днями відбулася презентація національної кампанії «Зробимо Україну чистою». Подібну кампанію успішно проводять у країнах Європи, заохочуючи понад мільйон волонтерів одночасно, у той самий день, виходити на вулиці міст, щоб зробити їх чистішими.

Україна вирішила долучитися до цієї акції, тому 16 квітня ініціатори кампанії «Зробимо Україну чистою!» планують зібрати понад 50 тисяч волонтерів і прибрати купи сміття на забруднених територіях, щоб відновити красу й чистоту наших міст. До 1 березня планується створити карту засміченості України — кожен охочий зможе додати фото та відео забруднених територій. А вже за місяць почнеться потужна медіа–кампанія, яку вже зголосилися підтримати відомі комерційні компанії. До акції зможуть долучитися усі екологічно свідомі громадяни, адже ініціатори мають на меті об’єднати поодинокі заходи, які проводять різноманітні компанії та організації в Україні, в один потужний рух національного масштабу.

«Небайдуже ставлення громадян та спільні дії можуть давати фантастичні результати у покращенні життя. Я щиро вірю, що «Зробимо Україну чистою!» буде тим масштабним проектом, який покладе початок спільним діям громадян України на благо своєї країни та спільного добробуту», — повідомив координатор проекту представництва ООН в Україні «Волонтерство заради нашої планети» Джованні Моцареллі.

Історія вже налічує 15 подібних проектів у 8 країнах світу, які змогли очистити свої території від тонн непотрібних відходів. Рекорд побила Словаччина, яка, маючи двомільйонне населення, зуміла вивести на прибирання 250 тисяч громадян.

Як сказав Юрій Пивоваренко, «наше завдання — не просто прибрати міста за один день, людина, котра вийшла на прибирання вчора, не кине сміття на вулиці сьогодні».

Ганна АНДРУСЕНКО