Рибалка і море. Безжальне

22.12.2010
Рибалка і море. Безжальне

Пам’ятник рибалкам, які не повернулися з моря.

У Бердянську, в мікрорайоні Ліски, за ініціативи та фінансової підтримки депутата міськради Анатолія Гупала з’явився постамент «Лісовцям, які загинули у морській стихії». Встановлено його на березі Азовського моря. У такий спосіб увічнено пам’ять про десятки рибалок, котрі з наміром прогодувати у скрутний час свої сім’ї виходили на промисел навіть за несприятливих для цього погодних умов. Ризик не виправдовувався надто часто. Отож пам’ятник має нагадувати про вірогідність фатального фінішу всім живим полювальникам за живими ресурсами моря — навіть браконьєрам.

Свято відкриття дещо зіпсували вандали: напередодні невідомі виродки облили фарбою ікону, яка стала атрибутом пам’ятника за ескізом місцевого художника Олександра Логвиненка. Лісовці дружно, ледь не усією громадою, ліквідували наслідки «атаки», і недільного ранку долучилися до освячення архітектурної композиції та інших заходів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Наступного курортного сезону оригінальних пам’ятників у Бердянську побільшає, повідомив в ефірі одного з телеканалів народний депутат, екс–мер міста Валерій Баранов: «Увічнення українських граблів буде доречним нагадуванням того, що помилки ліпше не повторювати. У Бердянську будь–хто зможе наступити на граблі й одержати ними по лобі!».

Наразі відпочивальники залюбки фотографуються на тлі оригінальних пам’ятників, якими славиться Бердянськ, — сантехніку і дачникам, бичку (морському) і комарові–кровососу, хлопчику–рибалці та «Дітям лейтенанта Шмідта», а також біля сонячного годинника і в «Кріслі бажань». Майже всі вони — витвір невтомного художника і скульптора Миколи Мироненка.