НОВИНИ ПЛЮС

22.12.2010

Київ допустив Москву до української труби?

Голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер і голова правління НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін учора в Москві підписали меморандум про створення на паритетній основі спільного підприємства для видобутку метану з вугільних пластів, яке працюватиме на території України. Нагадаємо, раніше Москва висувала умовою для створення такого СП доступ до газотранспортної системи України. В обмін на це «Газпром» обіцяв допустити Київ до газових ресурсів РФ. Український уряд вважав можливим створення СП між «Нафтогазом» і «Газпромом» на базі запропонованих Росією родовищ (дуже складних для видобутку) й української ГТС. Як пояснювали в Мінпаливенерго, для України було найважливіше отримати гарантії прокачування газу по своїй території і домогтися від Росії припинення будівництва конкуруючого газопроводу «Південний потік».

Кордон із Росією — наступного року?

У Міністерстві закордонних справ розраховують на вирішення «керченської проблеми» — проведення кордону між Україною та Росією — у 2011 році. Про це вчора на брифінгу заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин. За його словами, «ми дуже близькі до позитивного рішення з урахуванням позицій обох сторін у питанні щодо делімітації морських кордонів в Азовському і Чорному морях і Керченській протоці, і це буде компромісне рішення, яке задовольнить і Росію, і Україну». «Ключова для нас позиція — з приводу необхідності проведення кордону в Керченській протоці на схід від Тузли. Я думаю, ми її відстояли, і це велике досягнення української дипломатії в поточному році», — сказав Волошин.

Януковичі приростають банками

Фізична особа Олександр Вікторович Янукович — старший син Президента Віктора Януковича — має намір купити 100% «Всеукраїнського банку розвитку» (Київ). Як повідомляють «Українські новини», Янукович отримав дозвіл Антимонопольного комітету на купівлю понад 50% акцій банку, купівля акцій планується в січні–лютому. Олександр Янукович має намір придбати всі акції на загальну номінальну суму 110 млн. гривень.