Подайте Пшонку!

22.12.2010

Міська прокуратура Києва порушила кримінальну справу за фактом побиття у Верховній Раді 16 грудня. Розслідування доручено слідчому відділу прокуратури столиці. Як повідомила вчора прес–служба Генпрокуратури, ідеться про порушення закону за частиною 2 статті 344 Кримінального кодексу — «втручання в діяльність державного діяча». Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років (як варіант — із позбавленням права обіймати певні посади терміном до трьох років).

«Треба невідкладно запросити до парламенту керівництво Генеральної прокуратури та заслухати звіт про хід розслідування цієї резонансної і ганебної для країни справи, — заявив учора з трибуни голова фракції БЮТ Іван Кириленко. — Також ми вимагаємо припинити політичні репресії та використання з цією метою силових структур». До вимог заслухати прокурора долучилася і фракція «НУНС». Зрештою, пiсля тривалих консультацiй надвечiр парламент дав 300 голосiв за слухання iнформацiї Генпрокуратури.

Певний час депутати не могли приступити до роботи — наполягаючи на своїй позиції, фракції БЮТ і «НУНС» домоглися 30–хвилинної перерви. Утім опозиціонерам не вдавалося переконати «більшовиків». Спікер Володимир Литвин зазначив: «Ми повинні знайти компроміс, і цей компроміс може полягати в тому, що сьогодні Верховна Рада приймає рішення, щоб завтра отримати відповідну інформацію від Генпрокуратури. Але коли ми домовляємося і приймаємо рішення, то ми публічно заявляємо про те, що Верховна Рада працюватиме у штатному режимі, депутати присутні в залі». Голова ВР заявив, що лише за таких умов поставить на голосування вимогу опозиції щодо звіту Генпрокурора. Після цього фракції меншості покинули сесійну залу. На місцях залишилися лише ті «нашоукраїнці», що представляють групи Балоги та Жванії. Цим вони фактично показали, що підтримують більшість.

«Регіонали» не відкинули ідею про звіт Віктора Пшонки, але висунули умову, що Генпрокурор звітуватиме і про інші, попередні безлади, що відбувалися в парламенті. «Має бути аналіз усіх подій, які відбувалися у залі, починаючи з блокування електрощитової після ратифікації харківських угод і з поверненням усіх справ, які є», — заявив голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов. У пiдсумку, за слухання прокурора проголосувала конституцiйна бiльшiсть. «Це значить, що надалi треба працювати без ультиматумiв i протистоянь», — сказав спiкер.

Не виключено, що найближчим часом ВР займеться й сумісниками. Принаймні Литвин запропонував розглянути це питання у п’ятницю (втім подібні обіцянки звучали вже не раз). Нагадаємо, що однією з вимог опозиції є позбавлення депутатських мандатів тих сумісників — представників виконавчої влади, які брали участь у бійці.

 

СВЯТО НАБЛИЖАЄТЬСЯ

У Верховній Раді — святкова атмосфера: велика новорічна ялинка стоїть навпроти входу, між сходами в кулуарах, дві маленькі — біля трибуни в сесійній залі. Народний депутат від «НУНС» Катерина Лук’янова, котра влітку стала «тушкою», учора налаштовувала колег на новорічну хвилю: вбравшись у червону шапку Санта–Клауса, дарувала ялинкові прикраси.

Але найбільше відвідувачів парламенту потішив журналіст Роман Вінтонів. Кореспондент каналу «1+1» прийшов у ВР у... костюмі зайця. «Якщо ВР перетворюється на цирк, то це треба офіційно визнати і вдягатися відповідним чином», — пояснив Роман. Представниця парламентської прес–служби спробувала вивести журналіста, але за нього заступилися колеги: мовляв, у парламенті немає дрес–коду. Тож Вінтонів продовжував роботу, і таки записав інтерв’ю з деякими «більшовиками».