«Я буду в Українi»

22.12.2010

Генпрокуратура змінила статус Юлії Тимошенко з підозрюваної на обвинувачувану та взяла з неї підписку про невиїзд. Відповідну постанову леді Ю отримала позавчора ввечерi під час допиту й на виході з будівлi Слідчого управління ГПУ ознайомила з нею журналістів.

«Тимошенко, діючи умисно, з особистих інтересів, вирішила одноосібно прийняти рішення щодо використання частини коштів, які надійшли від продажу квот на викиди парникових газів та мали цільове призначення, на покриття видатків державного бюджету України з виплати пенсій», — iдеться в постанові про притягнення її як обвинувачуваної. Постанову пiдписав старший слідчий в особливо важливих справах Горбатюк С. В.

Самій обвинувачуваній «усе це дійсно нагадує абсурд». Юлiя Тимошенко говорить про розправу з нею головного конкурента на виборах — Президента Януковича — i стверджує, що на посаді Прем’єра законів не порушувала. «Я виплачувала пенсії людям, а це, за законом України, не є злочином, — каже лідерка БЮТ i додає, що ув’язнення не боїться. — І так, як у 2005 році, Янукович і його оточення розбігалися по всьому світові, ховаючись від відповідальності, тому що вони знали, що їм є за що відповідати, так само я говорю, що я нікуди не буду від’їжджати, ховатися в лікарні, за межами України. Я буду в Україні».

 

НА МІСЦЯХ

Хто і як захищає Юлію Тимошенко в Полтаві

Позавчора у Полтаві біля приміщення обласної прокуратури відбувся мітинг на захист Юлії Тимошенко. Організатори акції — обласна та міська організації партії ВО «Батьківщина» — приурочили пікет до чергового виклику леді Ю на допит у Генпрокуратуру. Мітинг під гаслами «Янукович, припини політичні репресії проти опозиції» та «Руки геть від Тимошенко» вели народний депутат, голова обкому «Батьківщини» Вадим Петренко та керівник фракції в облраді Дмитро Хрістов. Аналогічні зібрання відбувалися в Києвi та інших регіонах України, що мало засвідчити «всенародну підтримку» екс–Прем’єрки.

Однак у Полтаві, повідомляє власкор «УМ» Василь Неїжмак, біля прокуратури зібралося трохи більш як 30 мітингувальників. Умовну «масовку» забезпечували завжди готові до подібних зібрань пенсіонери та студенти. Однак справа навіть не в кількості учасників. Самих рядових БЮТівців обурило те, що показово захистити лідерку блоку не прийшли знакові для Полтавщини «тимошенківці». Не було ані вчорашнього голови обласної ради (тепер він заступник голови) Володимира Марченка, ані ще дванадцяти депутатів облради, обраних за партійним списком, ані екс–мера Полтави від БЮТ Андрія Матковського, ані Олександра Козуба — тепер уже колишнього секретаря міськради, який очолював штаб Тимошенко на президентських виборах і став депутатом міськради як очільник списку на виборах місцевих. Загалом проігнорували протест ті БЮТівці, які обтяжені бізнесом або посадами у представницько–самоврядних органах, державних і комунальних структурах. Усі вони виявляли чудеса «героїзму» ще недавно, коли треба було йти на штурм «прохідних» місць у партійних списках.

Малолюдне полтавське зібрання тривало якихось 15 хвилин...