«Не нормально, Костянтин!»

16.12.2010

«Бай, бай, Гриша — це кажу тобі не я, це каже тобі футбольна громадськість», — такими словами завершив свій виступ на XII конгресі ФФУ президент «Металіста» Олександр Ярославський. Однак бліцкриг, задуманий паном Ярославським і компаньйонами, з позбавлення Григорія Суркіса крісла президента ФФУ вчора провалився. Хоча, щоб відстояти свої позиції, Григорію Михайловичу довелося майже чотири години за допомогою офіційних осіб із ФІФА та УЄФА, юристів та своїх футбольних союзників відбиватися від радикально налаштованих опонентів, які будь–що намагалися внести до порядку денного роботи конгресу пункт про висловлення недовіри президентові національної федерації.

 

Харківські «трояни»

Із роллю «троянського коня» добре впорався віце–президент ФФУ Сергій Стороженко. Він на правах делегата від Харківщини озвучив ту сакраментальну фразу, яка впродовж останнього місяця читалася на парканах, лайт–боксах та біл–бордах. «Кампанія, що розгорнулася проти Григорія Суркіса, серйозно шкодить іміджу країни в цілому та федерації зокрема. Тож, аби зняти напругу, пропоную включити до плану нашого зібрання питання про висловлення вотуму довіри президентові ФФУ», — заявив пан Стороженко.

На зрадницьку ініціативу свого підлеглого Григорій Михайлович відреагував миттєво: «Згідно з регламентом, внесення будь–яких пропозицій до змін у плані зібрання повинно відбуватися за два місяці до проведення конгресу. Замість того, щоб «заводити» зал, краще б вивчили статут», — відповів на пропозицію Стороженка головний футбольний функціонер держави. Надалі пан Суркіс звинуватив «Карпати» й «Металіст» у розпалюванні ворожнечі всередині футбольного господарства й заявив, що ті камікадзе, які поза правилами будуть боротися з федерацією, неодмінно звернуть собі шию.

А з огляду на те, яка полеміка точилася в залі засідань ФФУ, можна сказати, що війна таки вийшла назовнi. Президент прем’єр–ліги Віталій Данилов, вiдмовившись iти з трибуни, виступив проти диктаторського стилю управляння паном Суркісом та наголосив, що після висловлювань у пресі щодо українських уболівальників голова ФФУ взагалі мав би сам подати у відставку. Підтримав свого колегу по цеху й президент ПФЛ Мілентій Бальчос, який теж зажадав відставки Суркіса–старшого, звинувативши того в нераціональному використанні 12 мільйонів гривень, зібраних клубами на зведення нової бази для національної збірної в Гореничах. До того ж пан Бальчос передав представникам УЄФА копії документів, де підтверджує факт плагіату Суркісом ідеї про урок футболу, яку той начебто «запозичив» у свого попередника Валерія Пустовойтенка. Пропозицiю поставити на голосування питання про недовіру Суркісу також підтримали представники Донецької та Кіровоградської федерацій футболу.

Дотримуючись букви закону

Серйозна опозиція, що засвiдчила свою присутнiсть у залі, вимагала від головуючого повторити його дiї на попереднiх конгресах, коли Суркiс, порушуючи регламент, спонтанно виносив на голосування питання про довіру президентові ФФУ. Але тодi Григорiй Михайлович знав, що за ним — бiльшiсть. Тепер, схоже, баланс змiнився.

«У цих обставинах, що зараз склалися, я принципово не буду ставити на обговорення це питання. На членів регіональних федерацій чиниться безпрецедентний тиск. Одні стоять перед загрозою втратити роботу, інші — бізнес. Тому зараз я буду діяти лише в рамках закону», — так пояснив своє рішення Григорій Суркіс.

Однак розпочати роботу за заздалегідь підготовленим планом конгресменам не вдалося. За порядок денний, що не включав питання «по Суркісу», проголосувала абсолютна меншість — лише 49 осіб із 143 зареєстрованих делегатів. Не подіяли на присутніх і слова відомого юриста, члена апеляційного комітету ФФУ Ольги Жуковської — вона пропонувала провести таємне голосування, аби побачити справжню волю делегатів. Не «розрулили» ситуації й виступи поважних гостей із європейської та міжнародної федерацій футболу, які, напевно, хотіли почути звіт про проведену ФФУ роботу в рамках підготовки до Євро–2012.

Повторне голосування, що передбачало проведення таємного волевиявлення задля «запуску в роботу» конгресу, теж провалилося: 55 проти 73 голосів. У ситуацiї глухого кута конгрес закрився. Наступний, позачерговий, може вiдбутися через два мiсяцi.