Шок — це по–нашому

09.12.2010
Шок — це по–нашому

Атакує нідерландка Джойсі Гільстер. Українки — безпорадні. (Фото Рейтер.)

Мабуть, жодному нашому вболівальнику не міг приснитися такий жахливий старт «синьо–жовтих» на континентальному форумі, який із 8 по 19 грудня приймають Данія й Норвегія. Українська команда на чолі з «ковалем» срібних медалей Євро–2000 Леонідом Євтушенком їхала до Скандинавії з твердим наміром подолати принаймні перший груповий етап. Але після позавчорашнього провалу в зустрічі з молодою командою Голландії шанси на це суттєво знизилися. І не лише через поразку з великим рахунком, а з огляду на невтішну якість гри українок.

Один із лідерів нашої команди Регіна Шимкуте, яка виступає за російський «Ростов–Дон», напередодні турніру висловлювала впевненість, що збірній до снаги виграти всі три матчі першої стадії. Хоча, чесно кажучи, фахівці розуміли, що це аж надто оптимістичний прогноз. Особливо з урахуванням, що збірна України переживає зміну поколінь, та ще й втратила через травми воротарів Вікторію Тимошенкову й Тетяну Чухно, а також супердосвідчену Марину Вергелюк.

В анонсі зустрічі групи С Україна — Нідерланди офіційний сайт Євро–2010 згадав минулорічне протистояння суперниць, коли наші двічі здолали «помаранчевих» у «плей–оф» чемпіонату світу. А потім поділився дивною історією зникнення масажиста нашої збірної, який… «загубився» під час вояжу до норвезького міста Ларвік на пересадці з літака на літак в Амстердамі.

Із самого початку матч складався не на користь підопічних Євтушенка. Амбітна команда Голландії, для якої вихід до фінальної частини турніру — вже успіх, перекреслила прогнози букмекерів, котрі вважали її найслабшою в групі, і просто розгромила українок. У першій чверті протистояння «синьо–жовті» зусиллями переважно досвідчених Шимкуте й Ніколаєнко ще тримали суперниць на пристойній відстані (6:7). Але по перерві гра наших зовсім розвалилася. За останні 13 (!) хвилин дуелі вони не закинули жодного м’яча, програвши цей відрізок із рахунком 0:7, а в підсумку — 13:25.

Учора ввечері наші пробували виправитися в зустрічі зі шведками, а завтра завершать стартовий етап побаченням із німкенями.

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат Європи (Данія/Норвегія). 1–й груповий етап. 1–й тур

Група А (Ольборг). Іспанія — Румунія — 26:30, Данія — Сербія — 25:20.

Група В (Архус). Хорватія — Ісландія — 35:25, Чорногорія — Росія — 24:22.

Група С (Ларвік). Німеччина — Швеція — 25:27, Україна — Голландія — 13:25 (8:13; Шимкуте (5), Манагарова, Ніколаєнко, Ващук (по 2), Підпалова, Зоря (по 1)).

Група D (Ліллехаммер). Угорщина — Словенія — 28:19, Норвегія — Франція — 33:22.