Святковий турдесант

08.12.2010
Святковий турдесант

Єгипет на Новий рік користується шаленою популярністю. (Фото Данила ІВАНІВА. )

Зустрічати Новий рік із мандаринами, олів’є та під традиційні телевізійні передачі українці вже не хочуть. Усе більше наших співвітчизників воліють пити шампанське в новорічну ніч подалі від власної оселі. І варіантів святкування Нового року — хоч греблю гати: комусь до вподоби гори й лижі, комусь — тепле море й екзотичні краї. Хтось хоче провести новорічні свята, лікуючись у кримському санаторії, а хтось — на колінах у Санти в Лапландії. Вибір диктує гаманець. І якщо він у вас не дірявий, поспішайте визначатися — уже зараз найпривабливіші пропозиції розлітаються як гарячі пиріжки.

 

Кругом — сніги й лижники

«Усі туроператори відзначають, що цього року дуже хороші продажі, — запевняє «УМ» керівник Центру туристичної інформації Володимир Царук. — За останні два роки це найкращий Новий рік з точки зору продажів».

Саме тому, обираючи тур, не чекайте на акційні розпродажі, заохочувальні «призи» чи пільгові путівки — новорічні мандрівки й без того непогано «розходяться». І це незважаючи на те, що під Новий рік ціна туристичних турів зростає на відсотків 30 від звичайної.

«Традиційно найпопулярніші серед українців — гірськолижні курорти, куди кількість чартерів зросла на 20—30 відсотків у порівнянні з минулим роком, — каже Володимир Царук. — Хоча відпочинок у європейських країнах подорожчав у цьому році відсотків на 15, українці охоче їдуть туди. Найперше — в Австрію. Тут є як чартерні програми, так і регулярні рейси». Новий рік в Австрії з перельотом коштує нині від 800—900 євро, можна зекономити і поїхати на наземному виді транспорту. Популярними лишаються і польські гірськолижні курорти, словацькі. Їдуть українці залюбки й у Фінляндію. Голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів і президент туристичної компанії «Гамалія» Ігор Голубаха зазначає: особливою популярністю користується домашній відпочинок у Лапландії: «Родина з дитиною на Новий рік тут може відпочити за 2300—2500 євро за тиждень. Для дітей тут безкоштовно влаштовують екскурсії — поїздки на садибу до Санта Клауса».

Карпати задніх теж не пасуть. Володимир Царук запевняє: найкращі пропозиції вже давно розібрані. Щоправда, вартість проживання на гірськолижних курортах Карпат часто–густо обходиться значно дорожче, ніж у Австрії. Але підйомники, оренда лиж та дорога до Європи значно здорожчує відпочинок.

Ціни на українських гірсько­лижних курортах справ­ді дуже кусаються. Найдешевший варіант, який вдалося знайти «УМ» у Буковелі, — це двомісний номер на двох, за шість днів просять майже вісім тисяч гривень. Звісно, можна і порозкошувати: п’ятизіркова вілла на новорічний тиждень у Буковелі «потягне» на понад 130 тисяч гривень. І це без новорічного бенкету.

Олена Романова, яка займається розвитком і рекламою в туристичній групі «Кандагар», розповідає: Карпати продаються непогано. «Є величезний вибір, адже Карпати представлені трьома областями, гірськолижні курорти там постійно розвиваються. Відпочинок продається пакетами — новорічний або різдвяний — від п’яти ночей. Є готелі, які пропонують відпочинок на Старий Новий рік, — він трошки дешевший, але ще входить у високий сезон новорічних свят». Із економ–варіантів пропонується, наприклад, один із пансіонатів у Яремчі — за шість днів перебування із людини просять 2500 гривень. Ще 600 доведеться заплатити за новорічний банкет, 300 гривень — за різдвяну вечерю. «На сьогодні це один із найдешевших варіантів, які ми можемо запропонувати», — каже Олена Романова.

Але якщо ви не надто вибагливі, то знайти в Карпатах можна й садибу в приватних власників. На новорічні свята є варіанти в Славську за 150–300 гривень на людину (без харчування).

Новий рік у плавках

Любителі сонця й тепла, переважно летять відпочивати в Єгипет. Володимир Царук зауважує: хороші єгипетські готелі розкуплені ще місяць тому. Але пропозиції досі є. Ціни, щоправда, не кожному по кишені: сім ночей на двох у п’ятизірковому готелі обійдуться у 2500—3000 доларів. Бюджетний готель можна знайти і за тисячу–півтори доларів. Туреччина не дуже користується попитом, кажуть тур­оператори, адже там уже холодно і купатися в морі не можна, але «топові» готелі на Новий рік традиційно будуть продані.

Не гребують українці й дорогим екзотичним відпочинком. Користується популярністю серед наших співвітчизників Таїланд (вартість 1500—1700 доларів із перельотом на одну людину). Непогано продається Шрі–Ланка (за 10 днів — від 2500 доларів. А після Нового року — на 300 доларів дешевше) — продані майже всі авіа­квитки! Індонезія коштуватиме близько 2500.

Дорогі й досить популярні курорти — Куба та Домінікана. 10 днів на двох у п’ятизірковому готелі коштує не менше 7000— 7500 доларів. А найдорожчим буде, певно, популярний напрямок серед українських багатіїв — Мальдіви. За 10 днів потрібно сплатити 4, 5 тисячі доларів на людину. І для багатьох це не проблема — перед Новим роком планується прямий чартерний переліт на Мальдіви, у тому що всі місця продадуть, туроператори не сумніваються.

Під новорічні свята деякі готельєри, аби привабити клієнтів, пропонують акції та знижки. Наприклад, відпочинок в Об’єднаних Арабських Еміратах подешевшав майже удвічі у порівнянні з 2008 роком. Це пов’язано також і з розвитком авіаційного сполучення — українці охоче літають в ОАЕ, адже там можна зараз і в теплому океані покупатися, і навіть на лижах покататися. Обійдеться такий відпочинок на Новий рік — не менше ніж 1500 доларів із людини за тиждень.

Володимир Царук каже: віднедавна українці стали більше цікавитися такою країною, як Ізраїль, — цьому сприяє й оголошена відміна віз. «Цього року відкривається спеціальна програма для відпочинку на Червоному морі, до міста Ейлат, — каже Володимир. — На Новий рік буде чартерна програма, наші авіакомпанії збільшили кількість вильотів».

 

Є ВАРІАНТИ

Крим морозу не боїться

У кримській туркомпанії «Кандагар» зазначають: непогано, хоч і без особливого буму, продається відпочинок на березі моря. «Сюди переважно їдуть люди, які хочуть поєднати оздоровлення і зустріч Нового року», — розказує Олена Романова. (До речі, ця ж категорія непогано розкуповує Трускавець, Моршин та Миргород. — Авт.). — Є інша група — місцеві мешканці, українці, яким зручно добиратися до Криму. І люди, які просто люблять Крим узимку. Адже в нас на Новий рік досить тепло: за останні п’ять років завжди не менше 10–15 градусів тепла, снігу немає. І є гарна нагода погуляти палацами, вічнозеленими парками й садами».

До речі, дешевого Криму узимку немає. Адже дерев’яні будиночки — популярний економ–варіант відпочинку біля моря — взимку не приймають відвідувачів. Працюють готелі та санаторії.

Один із варіантів середньої цінової категорії у Криму — санаторій під Ялтою, у Лівадії. На новорічні свята з людини тут візьмуть 350 гривень за добу (це на 50 гривень дорожче, ніж після новорічних свят). У цю вартість входить триразове харчування, лікування і користування критим басейном із морською водою.

Є програма і для активних туристів — «Зимовий Крим»: чотири дні, три ночі, розміщення в економготелях. І велика кількість прогулянок — відвідування печер, водоспадів тощо. За все це — мінімум 2000 гривень на людину.

Чи не найбільшою популярністю нині користуються, каже Олена Романова, комбіновані збірні тури Україною (такі, як пропонують в Угорщину, Польщу, Чехію). «Справжній бум популярності на тури до Києва і Львова на Новий рік, — каже пані Олена. — Ці тури дуже різні й за програмою, і за тривалістю. Ми пропонуємо екскурсійну програму з нашим гідом із відвідуванням ресторанів, музеїв, можна обирати готелі різної категорії. Новорічні бенкети — за додаткову плату». Наприклад, комбінований тур Київ—Львів, який займе п’ять днів, коштує 1750 гривень (сюди входить вартість проживання, екскурсій, вхідні квитки в деякі квитки й трансфер автобусом). «Такий варіант Нового року — лідер продажів», — каже Олена Романова.

  • Святе мiсце порожнiм не буває

    Перше, що вражає того, кому пощастить поспiлкуватися з панi Есрою Шакар — її пристойне володiння українською мовою. Усе стане зрозумiлим, якщо скажу, що панi Шакар вiсiм рокiв працювала в посольствi Туреччини в Українi i офiцiйна її посада — аташе з питань культури, туризму та iнформацiї посольства Турецької Республiки в Українi. >>

  • Підкорення Сванетії

    Туризм поєднує в собі і пізнання світу, і спорт, і відпочинок. Отже, може задовольнити смаки й уподобання кожного небайдужого до мандрів. Зважаючи на ветеранський вік більшості учасників нашої подорожі-керівнику групи Володимиру Дімітрюку майже 63, дещо менше Володимиру Грипасю й Олегу Дубині, і лише Михайла Квартюка та Ольгу Давидову можна вважати молодими, — ми мали б обрати останнє. >>

  • Від руїн — до візитки

    Мандрівники, які найбільше цікавляться давніми фортецями та палацами, серед найпривабливіших для себе регіонів однозначно назвуть Тернопілля. Адже за кількістю старовинних замків ця область займає перше місце в державі (тут зосереджено більше третини всіх українських оборонних споруд або їх руїн — 34). >>

  • «У нас таких «туристів» пів-Донбасу!»

    Відомий російський мандрівник, засновник туристичного «Форуму Вінського» Сергій Вінський отримав відмову при спробі в’їхати в Україну. Скандал? Не без того. Формальною причиною видворення Вінського одразу по прибуттю із Москви в аеропорт «Жуляни» стала «не підтверджена мета перебування на території України». >>

  • «Wizz Air Україна» пішла не остаточно?

    Після того, як припинила роботу авіакомпанія «Wizz Air Україна», у наших мандрівників помітно звузилося поле для маневру — вже не так просто знайти дешеві варіанти мандрівок у Європу. Доводиться або платити більше, або пересідати на автобуси, або шукати точки вильоту в сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Молдові тощо. Але, як виявилося, припинення діяльності «Wizz Air Україна» не є остаточним. >>

  • «Олл інклюзив» для терориста

    Красиво жити хочуть терористи не лише «ДНР». У другому за кількістю населення місті Іраку — Мосул, яке торік перейшло під контроль джихадистів із терористичного угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту», на початку травня відкрився після реконструкції розкішний готель Waritheen (стара назва — Ninawa International Hotel). >>