У Дніпра в полоні

04.12.2010
У Дніпра в полоні

Рятувальники всю ніч прочісували Кременчуцьке водосховище. (Фото ГУ МНС у Черкаській обл.)

Не інакше як у сорочці народився 36–річний мешканець Черкас Валерій Герасименко. В лютий мороз він вижив після того, як 16 годин просидів у крижаній воді Кременчуцького водосховища. Рибалку звільнили з дніпровського полону черкаські рятувальники, які безупинно прочісували безмежну водну гладь з 17–ї години вечора до 9–ї ранку.

«Чоловіка знайшли за чотири кілометри від берега. Він мужньо тримався за носову частину перевернутого моторного човна «Южанка», який важить близько ста кілограмів. Це добре, що рибалка був у термобілизні та рятувальному жилеті, інакше точно не вижив би», — розповідає «УМ» Олег Ткаченко, керівник прес–служби Головного управління МНС у Черкаській області.

Того дня Валерій Герасименко рибалив у Кременчуцькому водосховищі в районі селища Панське, що неподалік черкаської дамби. Разом з ним вудили рибу й інші рибалки. Але коли вони почули інформацію про штормове попередження — мороз, сніг, сильний вітер та високі хвилі — то зібрали свої речі та подалися по домівках. Валерій залишився.

Раптом почався шторм, подув такий потужний вітер, що човен, наче пір’їнку, понесло по морю. Він став некерованим. Уже на мілині двигун човна зачепився за дно й перекинувся. З води стирчала тільки носова частина плавзасобу.

Чоловік розповідав рятувальникам, що його викинуло з човна, але він вчепився за його «ніс» руками й тримався так, скільки було сил. Кілька разів, зібравши силу волі в кулак, Валерію вдавалося залазити на сам човен. Але пориви вітру зіштовхували його в море. Тому йому нічого не залишалося, як триматися за човен та сидіти у воді. Добре, що в носовій частині перекинутого човна був спеціальний повітряний відсік, завдяки чому човен не пішов на дно.

Рятувальники, які знайшли рибалку, кажуть: бідолашний так замерз, що його руки та ноги навіть не згиналися. Чоловік лише вимовив, мовляв, радий, що знайшли.

Нині він у третій міській лікарні Черкас. За словами медиків, у рибалки немає обмороження, зате, певно, доведеться лікувати запалення легенів.