І що тепер скажуть на «пивзаводі»?!

04.12.2010
І що тепер скажуть на «пивзаводі»?!

Тарас Михалик, як і решта його одноклубників, довів БАТЕ, що «Динамо» — це не порожній звук. (Фото Рейтер.)

«Динамо» Олега Лужного, проваливши осінню частину національної першості, взялося відбілювати реноме за допомогою Ліги Європи. На відміну від чемпіонату України, де про першу сходинку, напевно, можна забути, єврокубкові позиції киян виглядають значно перспективніше. Перемігши позавчора в морозному Мінську БАТЕ — свого головного конкурента в суперництві за чільну позицію — підопічні Лужного піднялися на вершину групи E і забронювали за собою путівку до стадії «плей–оф». Аби зберегти лідерство й отримати кращі умови при жеребкуванні, через два тижні киянам необхідно розібратися з аутсайдером — тираспольським «Шерифом». Думається, проблем із налаштуванням на останній матч року в динамівців не виникне, адже вони повинні добре пам’ятати результат гри в Тирасполі наприкінці вересня — тоді «Динамо» ще під орудою Газзаєва програло 0:2.

Перед двобоєм із білорусами Олегу Лужному, колишньому багаторічному капітанові «біло–синіх», теж не довелося шукати додаткових мотивацій для своїх підопічних. Досить було пригадати слова захисника БАТЕ Ігоря Шитова, який напередодні першої зустрічі двох команд у Києві заявив, що від «Динамо» залишилася лише емблема. По–особливому готувався до візиту на батьківщину Артем Мілевський — у Києві важко було не помітити його конфлікт із колишніми земляками. Тоді, реагуючи на закид пихатого борисовця, який після нічийної гри назвав динамівців «невдахами», Міля просто на телекамеру матюкнувся і кинув: «Ми ще до вас у Мінськ приїдемо, клоуни...»

Приїхали. І з перших же хвилин показали силовий і при цьому комбінаційний футбол «на грані фолу». Швидко пристосувавшись до мерзлого поля, кияни заволоділи територіальною перевагою й оперативно трансформували її в гол Огнена Вукоєвича. Суперник, намагаючись вирівняти становище, вдався до відвертих грубощів, що ледь не призводило до бійок на різних ділянках засніженого прямокутника. Проте вчасно винесені арбітром попередження капітанам команд, Тарасу Михалику й Дмитру Ліхтаровичу, повернули змаганню трохи коректнішу атмосферу.

Щоправда, змагання як такого не вийшло. Як сказав після матчу молодий наставник БАТЕ Віктор Гончаренко, його вихованці грали погано, а «Динамо» — добре. Загалом у воротах «автотракторних електриків» побувало чотири м’ячі. Автор одного з них — Мілевський — показово звертався до трибун: мовляв, ну, посвистіть тепер. А, до речі, уболівальники команди–господарки за гучністю значно поступалися могутньому скандуванню армії фанів, що приїхала з Києва.

Гол престижу від Нехайчика не змінив загального враження про співвідношення класу суперників. «Хотілося просто довести цій команді, що ми її обіграємо й на снігу, й у пустелі, й на пляжі. Ми показали, що БАТЕ — дворова команда. Тільки футболісти пивзаводу можуть до гри висловлюватися так, як це дозволяли собі борисці. А на футбольному полі все виявилося зов­сім інакше», — підбив підсумок протистояння один із найактивніших у складі переможців Олег Гусєв.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Карпати»: зачепитися б хоч за очко

Як і передбачалося, у своєму квартеті «Карпати» виявилися найслабшою командою, тому в останніх турах групового турніру львів’янам залишалося боротися хіба за перші здобуті очки та власне ім’я. Утім суперники з «Боруссії» позавчора мали значно більшу мотивацію: лідер чемпіонату Німеччини зберігав шанси на вихід у «плей–оф» лише за умови виграшу в українців та поразки «Севільї» в Парижі.

На дортмундському морозі в гостей проявилася звична болячка: у п’яти матчах групового турніру «Карпати» вже вчетверте пропустили на початку першого тайму. «Жовто–чорні» жваво почали гру, мав нагоду відзначитись Роберт Левандовський. А забили в наступному моменті: один із правофлангових навісів завершився провалом оборони «зелено–білих», котрі залишили без уваги перед воротами одразу трьох суперників. На удар головою невисокого японця Сіндзі Кагави воротар Віталій Руденко навіть не зреагував.

Мабуть, саме швидкий гол став визначальним у цій грі. «Боруссія» надалі діяла розслаблено, а гостей міг врятувати хіба випадок. За весь матч українці лише одного разу поцілили у площину воріт Романа Вайденфеллера. Німці ж влучили в «рамку» за спиною Руденка десять разів і забили тричі. Розгромним рахунок став після прикрої невимушеної «обрізки» карпатських оборонців.

Ще перед тим Олег Кононов, розуміючи, що матч не врятуєш, уперше в груповому турнірі випустив на поле братів Баранців — для них, як і для інших «карпатівців», важливий єврокубковий досвід. «Це найсильніша команда з числа тих, проти кого нам довелося змагатися. Маю претензії до суддівства, адже два м’ячі нам забивали з офсайдів», — так прокоментував гру Кононов.

У заключному турі, за півтора тижні, «Карпати» прийматимуть «ПСЖ». Оскільки парижани вже в «плей–оф», може, хоч у них галичани вперше відберуть очки.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. 5–й тур (матчі четверга)

Група E

«Шериф» (Молдова)— АЗ (Голландія) — 1:1 (Руамба, 54 — Холмен, 17)

БАТЕ (Білорусь) — «Динамо» (К, Україна) — 1:4 (Нехайчик, 84 — Вукоєвич, 16; Ярмоленко, 43; Гусєв, 50 (пен.); Мілевський, 68)

БАТЕ: Гутор, Ліхтарович, Сосновський (Брессан, 46), Шитов, Юревич, Володько (Олехнович, 78), Нехайчик, Радьков, Бордачов, Родіонов, Бага (Сквиш, 70)

«Динамо»: Шовковський, Бетао, Вукоєвич, Попов, Ярмоленко, Мілевський (Кравець, 90), Михалик, Гусєв, Єременко (Зозуля, 80), Ель–Каддурі (Гармаш, 87), Алмейда

Попередження: Бордачов, 8; Ліхтарович, 27; Родіонов, 40 — Алмейда, 21; Михалик, 27

Суддя — Фернандес (Іспанія)

Мінськ, стадіон «Динамо», 7 тисяч глядачів

Турнірне становище: «Динамо», БАТЕ — 10, АЗ, «Шериф» — 4.

* * *

Група J. «Парі Сен–Жермен» (Франція) — «Севілья» (Іспанія) — 4:2 (Бодмер, 17; Оро, 20, 47; Нене, 45 — Кануте, 32, 36)

«Боруссія» (Д, Німеччина) — «Карпати» (Україна) — 3:0 (Кагава, 5; Гуммельс, 49; Р. Левандовський, 88)

«Боруссія»: Вайнденфеллер, Суботич, Р. Левандовський, Шахін, Гуммельс, Блащиковський, Гросскройтц (Ле Таллек, 80), Бендер (Да Сильва, 67), Кагава (Зідан, 67), Піщек, Шмельцер

«Карпати»: Руденко, Авелар, Чечер, Годвін (Г. Баранець, 76), Кополовець (Гурулі, 61), Кузнєцов, Кожанов (Б. Баранець, 85), Ткачук, Тубич, Федецький, Худоб’як

Попередження: Годвін, 25; Кополовець, 47

Суддя — Брамхар (Голландія)

Дортмунд, стадіон «Сигнал Ідуна парк», 40 100 глядачів

Турнірне становище: «ПСЖ» — 11, «Севілья» — 9, «Боруссія» — 8, «Карпати» — 0.

* * *

Група D. «Вільяреал» (Іспанія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 3:0 (Россі, 25 (пен.), 80; Рубен, 62; вилучення: Бішчан, 86 («Д»)), ПАОК (Греція) — «Брюгге» (Бельгія) — 1:1.

Турнірне становище: «Вільяреал» — 9, ПАОК — 8, «Динамо» (Зг) — 7, «Брюгге» — 3.

Група F. ЦСКА (М, Росія) — «Лозанна» (Швейцарія) — 5:1 (Нецид, 18, 82; Олісе, 22; Тошич, 40; Дзагоєв, 71 — Каррупт, 90+2), «Палермо» (Італія) — «Спарта» (П, Чехія) — 2:2.

Турнірне становище: ЦСКА — 15, «Спарта» — 8, «Палермо» — 4, «Лозанна» — 1.

Група K. «Утрехт» (Голландія) — «Наполі» (Італія) — 3:3 (ван Волфсвінкель, 6, 28 (пен.); Демуг, 35 — Кавані, 5, 42, 70 (пен.)), «Стяуа» (Румунія) — «Ліверпуль» (Англія)— 1:1 (Бонфім, 61 — Йованович, 19).

Турнірне становище: «Ліверпуль» — 9, «Стяуа» — 6, «Наполі», «Утрехт» — 4.

Група L. «Рапід» (В, Австрія) — «Порту» (Португалія) — 1:3 (Тріммель, 39 — Фалькао, 42, 86, 88), ЦСКА (Сф, Болгарія) — «Бешикташ» (Туреччина) — 1:2.

Турнірне становище: «Порту» — 13, «Бешикташ» — 10, «Рапід», ЦСКА (Сф) — 3.