Шість секунд, щоб «нахімічити»

02.12.2010
Шість секунд, щоб «нахімічити»

Перемогу «Хіміку» на останніх секундах гри приніс американець Кертіс Мілледж. (Фото з сайту ФІБА.)

Для двох вітчизняних команд у баскетбольних єврокубках позавчорашні матчі мали дати відповідь на запитання, чи здатні вони боротися за вихід із груп. Насамперед це стосувалося «Азовмаша» в Єврокубку, який у стартових двох турах зазнав двох поразок, а також «Хіміка», що також програв першу зустріч у Кубку виклику.

Маріупольці розуміли, що третя невдача залишить їх без шансів на прохід до наступного етапу, тому в грі проти клубу «Хапоель» з області Гільбоа — Верхня Галілея, який проводить свої домашні поєдинки на чужому майданчику в Єрусалимі, одразу захопив лідерство. Чемпіони України того вечора продемонстрували гарну влучність, поступово нарощували перевагу, довівши її до цифрового виразу 67:50. Особливо старався американець Деметріус Александер, в активі якого 31очко. Під кінець гості розслабилися, й ізраїльтяни дещо скоротили відставання, але відіграти втрачене в дебюті матчу не змогли — 86:95.

Значно спокійніше почувається в цьо­му ж турнірі «Будівельник». Київський клуб брав гору в перших двох турах, і в поєдинку з «Будучностю» виглядав фаворитом. Нагадаємо, підопічні Хосе Беррокаля проводять домашні єврокубкові поєдинки в Дніпропетровську, але почуваються цілком у своїй тарілці. Після першої половини гри вони вигравали у чорногорців 13 пунктів — 40:27. Але й тут суперник спохопився і спробував урятувати матч. Гості з міста Подгориця виграли третю чверть, а в заключній 10–хвилинці наблизилися до «біло–зелених» на відстань у шість очок — 56:50. Та кияни зусиллями своїх «великих» Енді Бетса та Зака Морлі не лише стримали заключні пориви балканців, а й довели гру до логічної перемоги — 70:56. На тлі успіху задньої лінії «Будки» розчарували захисники: Дмитро Забірченко, Денис Лукашов та зазвичай результативний Біллі Кіс на трьох набрали лише одне очко.

А найдраматичніший матч відбувся в Південному, де «Хімік» лише на останніх секундах вирвав перемогу у «Скайлайнерз». Команда із Франкфурта лідирувала весь матч, але в останній чверті українці, котрі посідають останнє місце в національному чемпіонаті, зробили потужний ривок. За шість секунд до сирени, за рахунку 60:58 на користь гостей, південці отримали право на вирішальну атаку. Її точним «трюльником» завершив американець Кертіс Мілледж.

«Не можу сказати, що в цьому поєдинку ми виклалися на повну, адже кілька днів тому провели важку гру проти «Будівельника». Але я щасливий, що удача сьогодні була на нашому боці», — радів після перемоги автор переможного кидка. Його команда поки зберігає шанси на вихід із групи в «Єврочелленджі».

 

ТАБЛО

Єврокубок. 3–й тур

Група С. «Будівельник» (Україна) — «Будучность» (Чорногорія) — 70:56 (Морлі (25+5 підб.+3 блок–шоти), Уїлсон (16+5 підб.) — Драгічевич (14)), «Гран–Канарія» (Іспанія) — «Шяуляй» (Литва) — 92:72.

Турнірне становище: «Будівельник» — 3 перемоги/0 поразок, «Гран–Канарія» — 2/1, «Будучность» — 1/2, «Шяуляй» — 0/3.

Група D. «Хапоель» (Ганн–Нер, Ізраїль) — «Азовмаш» — 86:95 (Грін (14+6 підб.) — Александер (31), Хаус (20+7 підб.+4 перехопл.+4 передачі), Пустозвонов (17)), «Цедевіта» (Хорватія) — «Аріс» (Греція) — 81:76.

Турнірне становище: «Аріс», «Цедевіта» — 2/1, «Азовмаш», «Хапоель» — 1/2.

Кубок виклику. 3–й тур

Група В. «Хімік» (Україна) — «Скайлайнерз» (Німеччина) — 61:60 (Кольченко (16), Гаррісон (12+10 підб.+2 блок–шоти) — Вуд (16+5 підб.+3 перехопл.)), «Маккабі» (Х, Ізраїль) — «Вентспілс» (Латвія) — 80:86.

Турнірне становище: «Вентспілс» — 2/1, «Скайлайнерз» — 1/2, «Хімік», «Маккабі» — 1/1.