У політику — з молитвою

30.11.2010

У Львівської міської ради відтепер є власний капелан. Ним став греко–католицький священик, настоятель однiєї з найбільших львівських парафій, що на Сихові, Орест Фредина. Тож надалі новообрані міські депутати кожну сесію починатимуть із молитви. І навіть уже встигли спільно зачитати «Царю небесний».

Новація пов’язана не стільки зі «свободівською» більшістю, скільки з демонстративною побожнiстю старого–нового міського голови Львова Андрія Садового. На останніх виборах «релігійну карту» розігрували вкрай активно. А радник міського голови Богдан Панкевич незадовго до виборів навіть став головою львівського осередку Республікансько–християнської партії, яка і висунула кандидатуру Садового на новий термін. Створення почесної посади капелана і призначення на неї Фредини стало можливим завдяки особистому проханню мера. Він звернувся з відповідною пропозицією до голови Львівської архiєпархії УГКЦ Ігоря Возняка.

За інформацією «УМ», новина про новостворену капеланську посаду викликала досить неоднозначну реакцію серед кліру. «У цьому немає потреби. З таким самим успіхом можна було б призначати окремих капеланів до кожної депутатської фракції», — зазначив у розмові з «УМ» католицький священик, який побажав залишитись анонімним. На його думку, це викривлює поняття капеланства як такого. «Міськрада — не армія, а депутати мають ходити до своїх парафій», — додав священнослужитель.

Нагадаємо, зазвичай капелани прикріплені до формацій, члени котрих через певнi обставини не мають можливості регулярно відвідувати парафіяльну церкву — це може бути як пенітенціарний заклад, так і військова частина, пожежна служба чи лікарня.