Награвання з виграванням

27.11.2010
Награвання з виграванням

Регіну Шимкуте визнали найкращим гравцем турніру пам’яті Ігоря Турчина. (Фото з архіву «УМ».)

Мабуть, організатори Кубка Турчина–2010 очікували, що саме збірна Білорусі буде конкурувати з господарками за перемогу, тому завбачливо призначили очний поєдинок на останній тур. Позавчора ці команди зустрілися в залі Броварського вищого училища фізичної культури. Інтрига таки була, а головний приз відновленого турніру залишився в Україні.

 

Усе згідно з планом

Загалом, підсумок вирішального протистояння, які й самого турніру, був очікуваним. Ані білоруски, ані азербайджанки з литовками не належать до числа лідерів континентального гандболу, останні дві збірні — взагалі відверті аутсайдери. Жодна із цих трьох команд не виступатиме у фінальній частині чемпіонату Європи, що пройде в середині грудня в Норвегії та Данії. А ось наші дівчата до норвезького Ларвіка (саме тут вони зіграють матчі попереднього раунду) поїдуть, і Кубок Турчина для них був одним із важливих етапів підготовки.

Хоча перша половина гри з Білорусією видалася для українок не простою, на перерву вони пішли з перевагою в один м’яч. Очевидно, що причиною непереконливого початку була незіграність, адже чимало гандболісток приїхали до стану збірної в переддень старту турніру і вже в офіційних матчах, а не на тренуваннях, налагоджували ігрові схеми та зв’язки. Зате у другому таймі підопічні Леоніда Євтушенка взялися за справу ударно: спочатку закинули тричі поспіль і відірвалися на чотири м’ячі (19:15), а ближче до кінця гри довели перевагу до максимальної різниці у вісім пунктів (31:23). Потім — розслабилися, і білоруски дещо скоротили відставання. Але підсумковий рахунок 32:28 не залишив сумнівів щодо співвідношення сил суперниць.

Найкращим гравцем турніру визнали нашу Регіну Шимкуте, яка зараз захищає кольори російського клубу «Ростов–Дон». Найкращим воротарем стала ще одна українка, яка виступає у складі запорізької «ЗДІА», але на рівні збірних захищає кольори Азербайджану — Валентина Саломаха. А приз головному бомбардиру отримала білоруска Валентина Янковська.

Попереду — Угорщина й Норвегія

«Приємно, що турнір відбувся успішно. І харчування, і поселення команд було на рівні, ніхто не нарікав», — каже в коментарі «УМ» головний тренер збірної України Леонід Євтушенко. Стосовно оцінки дій його підопічних, то Леонід Макарович ще раз попросив урахувати, що легіонерська частина команди приєдналася до збірної в останній момент, тому дівчатам потрібно знову напрацювати зв’язки на майданчику.

«Якщо говорити про суперниць, то вони справді були нижчі від нас за класом. Але поєдинок проти тих самих білорусок — міцного опонента — для моїх дівчат був важливим, адже показував наш стан готовності на той момент», — веде далі Євтушенко. Як з’ясувалося, на Євро–2010 у Норвегії точно не допоможе збірній Марина Вергелюк, у якої проблеми з коліном.

Уже сьогодні наші дівчата вилітають до Угорщини, де позмагаються на міні–турнірі в компанії господарок та команди Тунісу. Тренер українок каже, що й тут головним зав­данням буде награвання складу перед поїздкою до Норвегії. Але треба й постаратися перемогти такого сильного опонента, як угорки, та ще й на його території — хто ж не захоче потішити своє самолюбство?

З Угорщини наші дівчата 30 листопада повернуться до Києва, де тренуватимуться ще п’ять днів, а вже 6 грудня вирушать до Ларвіка, аби наступного дня зіграти перший матч попереднього раунду зі збірною Голландії. Разом із цими двома командами за три путівки до основного раунду змагатимуться також німкені та шведки.

За всю історію виступів наших дівчат на континентальних першостях (а це вже вісім турнірів) вони лише тричі не долали бар’єр групового етапу. А якщо враховувати лише схему, яка діє із 2002 року (тепер у фіналі є чотири групи, в яких змагаються по чотири команди, раніше ж учасників ділили на дві групи), то за таких умов невдача нас спіткала лише раз — на позаминулому Євро у Швеції.

 

ТАБЛО

Жінки. Міжнародний турнір пам’яті Ігоря Турчина. 3–й тур. Україна — Білорусь — 32:28 (16:15, Манагарова, 8; Борщенко, 6 — Янковська, 7), Азербайджан — Литва — 27:24.

Підсумкове становище: Україна — 6, Білорусь — 4, Азербайджан — 2, Литва — 0.