Дайте голос!

24.11.2010

Положення про п’ятирічний термін повноважень Верховної Ради ще не набуло чинності, а деякі органи влади — маємо на увазі Центральну виборчу комісію — поводяться так, наче цей пункт уже став реальністю. За чинною Конституцією, парламентські вибори мали відбутися 27 березня 2011 року. Народні депутати лише почали процес внесення змін до Конституції, проте ЦВК відмовилась оголосити про вибори. Як уже повідомляла «УМ», за таке рішення позавчора проголосувало лише четверо членів ЦВК, семеро було «проти».

«Це політичне рішення, і воно суперечить Конституції, адже Основний закон однозначно вказує, що вибори мають відбутися наступного року, після чотирирічної каденції Верховної Ради, — зазначив у коментарі «УМ» народний депутат від «НУНС» Андрій Парубій. — ЦВК, не узгоджуючи свої рішення з жодним іншим органом, мала оголосити про початок виборчої кампанії. Ніхто не знає, чи Верховна Рада дасть 300 голосів під час другого читання, а вибори мають іти за графіком».

Парубій зазначає, що ЦВК проявила себе як заангажований орган. «Це було чітко помітно і тоді, коли я працював у Центрвиборчкомі як представник кандидата в президенти Ющенка. Центрвиборчком керується не законом, не Конституцією, а політичними рішеннями тих партій, які мають більшість у Верховній Раді», — переконаний Парубій.

А тим часом дії Центрвиборчкому вже було оскаржено в суді. Народний депутат від «НУНС» Микола Катеринчук звернувся в Окружний адміністративний суд Києва із позовом про визнання протиправною бездіяльність ЦВК. Ключова вимога цього позову — оголосити про початок виборчої кампанії. «За законом, ЦВК оголошує про початок виборчого процесу не пізніше ніж за сто двадцять п’ять днів до дня виборів. Таким чином, останнім днем оголошення про початок виборчого процесу чергових виборів народних депутатів України 27 березня 2011 року було 21 листопада 2010 року», — апелює Катеринчук.

Нагадаємо, що минулого тижня Катеринчук вплутався у неприємну історію, пов’язану з датою парламентських виборів. Якраз тоді, коли голова Європейської партії відзначав свій день народження, у Верховній Раді хтось скористався його карткою, аби проголосувати за пролонгацію терміну повноважень ВР і призначення виборів на жовтень 2012 року. Тоді Катеринчук повідомляв «УМ», що відкличе свій голос і розбиратиметься в тому, «хто підсунув таку свиню».

Фракція БЮТ теж оголосила про намір звернутися до суду. «Ми використаємо всі судові та позасудові способи, щоб примусити Центрвиборчком оголосити вибори, як це передбачено Конституцією. Наша юридична служба вже займається цим», — заявив БЮТівець Сергій Соболєв у коментарі газеті «Коммєрсант».