«Революцію» розігнав дощ

24.11.2010
«Революцію» розігнав дощ

Таку масовість мітинг підприємців на Майдані мав учора опівдні. (Фото Максима САВЧУКА.)

Учора більшість торговців столичних ринків повернулися на свої робочі місця. На Майдан пішла незначна частка власників торговельних точок. Книжковий «Петрівка» працював на повну силу, на продуктовому і речовому ринку «Святошин» — більшість яток, повернувся до нормального режиму роботи й Троєщинський ринок. На майдані ж Незалежності станом на 13–ту годину лишилося дві–три сотні мітингувальників — замало як для всеукраїнської акції протесту підприємців. Запал незгодних остудив ще й тривалий холодний дощ.

 

Люди в дощовиках

Люди, одягнені в поліетиленові дощовики, тримають прапори профспілкових організацій і слухають виступ якогось злого поета зі східного регіону, що обіцяє лишити від чиновників «потоки фекалій на білому снігу» та активно жестикулює на сцені, встановленій під монументом Незалежності. Чекають на обіцяні ведучим додаткові дощовики і харчі з Троєщинського ринку. Після поета на сцену виходять люди різних областей та політичних поглядів, звинувачують уряд і Президента, говорять про свої проблеми і єдність протестувальників. Так було й у понеділок (до речі, вихідний день на більшості ринків), коли мітинг тривав дотемна. Позавчора кількість учасників акції потроху зменшилася від півсотні тисяч удень до 300 осіб о 21–й годині. А вчора більше трьохсот протестувальників, напевно, на Майдані і не було. Значну частину натовпу становлять журналісти і фоторепортери.

На територію наметового містечка під «Галею на палі» можна потрапити вже безперешкодно. З’ясовується, що люди, які ночували на площі, достеменно не знають, хто входить до координаційної групи і яка з груп головніша. «Я робив аналіз, і зрозумів, що все тримається на одній платформі, яка всіма цими групами керує. Хоча до нас звертаються представники різних координаційних груп, вони часто вимагають протилежних дій. Але все ж усі заходи узгоджені», — ділиться чоловік у синьому поліетиленовому плащі. Такими дощовиками, як і килимками для наметів, протестувальників постачають, зокрема, й опозиційні нардепи.

«Що то за революція?»

Розповісти, чому так мало людей лишилося після Дня Свободи, погодився Сергій Фісун, прес–секретар організації «Профспілка підприємців» із Харкова. «Ніч була важкою, я спав просто неба, — говорить пан Сергій, потираючи замерзлі щоки. — Люди роз’їхалися, бо головна подія була в понеділок на Банковій. Учасники мітингу «проголосували паспортами» за проведення референдуму [щодо недовіри Верховній Раді та проведення дострокових виборів навесні 2011 року], а тепер поїхали на місця, збирати підписи там».

За словами Фісуна, люди повернуться, як тільки зберуть три мільйони підписів (умова проведення референдуму). А мітинги не закінчаться, доки Податковий кодекс не заветує Президент. «Думаю, ми не відступимося, — каже харків’янин, але водночас виказує претензії до організації акцій: — Спершу, наприклад, у мене, було менше начальників. Зараз їх багато, і хто вони — незрозуміло. Люди підтримають того, хто буде реально діяти, а не голословити».

Сергій Фісун не зміг відповісти на запитання, хто увійшов до ініціативної групи, яка зустрічалася з Андрієм Клюєвим, і за яким принципом туди відбирали людей.

Ще в понеділок увечері на переговори в Кабмін із Майдану відправили групу переговорників, до якої ввійшли представники малого і середнього бізнесу. Тоді від першого віце–прем’єр–міністра надійшла умова: переговори триватимуть, якщо мітингувальники розблокують проїжджу частину в районі майдану Незалежності. О 20.30 автомобільний рух відновився. Із дороги протестанти перейшли ближче до сцени — слухати промови таких, як самі, і танцювати під пісні «Лента за лентою», «Ти мені не даєш» тощо.

«Що ж це за революція, якщо одразу — поступки з нашого боку, а не з їхнього?» — нарікає частина свідомих учасників. Також дехто помічає, що на передній план вимог вулиці, яка мала б домагатися насамперед скасування ПК, виходить гасло щодо переобрання парламенту. А невдоволений учасник акції підприємців, керівник інетрнет–магазинів Денис Олейников робить висновок, що, «незважаючи на запевнення організаторів в аполітичності акції, бал у кулуарах сцени правлять люди Тимошенко».

Це — «зустрічі з виборцями»

Після понеділкового рішення суду вчора знову з’явилася інформація, що на майдан Незалежності прийшли судові виконавці та представники «Київблагоустрою», аби вручити припис про демонтаж наметів. Щоб стати на заваді порушенню конституційного права на протест, нардеп від «Народної самооборони» Юрій Гримчак ще позавчора оголосив: події на площі — це його «зустріч із виборцями». Гримчак ночував на майдані разом із БЮТівцем Андрієм Шкілем.

Аби мітинг міг безперешкодно тривати вчора, заявку в міськадміністрацію подав депутат від «Нашої України» Андрій Парубій — він аж до п’ятниці «проводитиме на Майдані зустріч із виборцями». «Головне завдання — не допустити силового сценарію, — зазначив Парубій у коментарі «УМ». — Я буду серед учасників акції доти, поки не зникне небезпека застосування сили. Допоможемо, як зможемо, при цьому не намагаючись впливати на їхні (оргкомітету) рішення. Ми не будемо надавати акції політичного забарвлення». Він додав, що депутати звернулися до Президента із закликом звільнити міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова. «Якщо гарант Конституції не відправить його у відставку — це означатиме, що Президент бере на себе всю відповідальність за дії органів внутрішніх справ на Майдані», — каже Парубій.

До п’ятої вечора вчорашнього дня на Майдані лишалося небагато людей, але й намети лишалися. Правоохоронці не вдавалися до силових дій, на відміну від вечора понеділка, коли на Хрещатику сталося кілька сутичок «спецназівців» із блокувальниками проїжджої частини. У центрі громадських зв’язків МВС повідомили, що може бути порушено кримінальні справи за фактом перекриття Хрещатика та пошкодження учасниками акції двох автівок.

 

ПОЗИЦІЯ ВЛАДИ

Президент Віктор Янукович ще не може ані заветувати, як вимагає вулиця, ані підписати Податковий кодекс, адже він ще не надійшов на Банкову з парламенту. Голова Верховної Ради Володимир Литвин може завізувати цей документ у четвер–п’ятницю, повідомила УНІАН прес–секретар спікера Ольга Чорна. Наразі — через шість днів після ухвалення в залі — ПК перебуває на доопрацюванні в головному юридичному управлінні Ради.

Перший віце–прем’єр Андрій Клюєв учора надвечір мав удруге зустрічатися з представниками мітингувальників. Перед тим, на пленумі ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості, він повідомив журналістам: «Ми домовилися, що ми відпрацюємо всі їхні пропозиції, і розумні пропозиції ми підтримаємо». Але, уточнив Клюєв, ідеться про те, що спершу Податковий кодекс буде підписаний Президентом, а вже потім коригування документа проводитимуться окремими законопроектами. Тобто, по суті, влада не виконує головну вимогу протестувальників.

 

ПІДТРИМКА

Партія «Наша Україна» підтримує вимоги підприємців щодо припинення повноважень Верховної Ради та висловлює готовність допомогти в реалізації цієї ініціативи. У заяві, яку поширила прес–служба «НУ», зазначено, що «ухвалення Верховною Радою Податкового кодексу стало свідомим актом, спрямованим на утиски ділової активності, що зачіпає життєві інтереси мільйонів громадян. ПК мав би ухвалюватись після національного діалогу, з урахуванням позицій усіх зацікавлених сторін — а не протискуватися кулуарно, згори. Відтак Верховна Рада не виконала головної своєї функції — представництва народу». Тож партія Ющенка готова надати організаційну й правову допомогу ініціативній групі для початку збору підписів за проведення референдуму щодо переобрання ВР.

 

ВИСНОВКИ

Павло Зуб’юк, журналіст:

— Навіть якщо протест підприємців на цьому припиниться — позитив від нього вже є. По–перше, завдяки зусиллям Януковича, цього року ми мали найкращий День Свободи за останні роки. Він спонукав приїхати на свято людей з усієї країни, включно з Донбасом. Причому за власним бажанням.

По–друге, народ з лихом навпіл вчиться самоорганізації.

По–третє, народ бачить, що протестувати — можливо.

По–четверте, схід і захід — разом.

По–п’яте, подивимось, чи використають альтернативні політики свій шанс.

По–шосте, Янукович і Партія починають суттєво втрачати довіру, в тім числі в базових регіонах.