Комфорт на колесах

23.11.2010

Новенькі автобуси на вулицях Донецька — результат угоди міської влади з Львівським автомобільним заводом. Наприкінці жовтня донецький мер Олександр Лук’янченко відвідав місто Лева, де уклав угоду на закупівлю громадського транспорту. Згідно з планом підготовки до Євро–2012, за лізинговою програмою планують закупити 150 автобусів, 165 тролейбусів великої місткості, а також 58 трамваїв. Транспорт для Донецька виготовлятиме холдинг «Львівський автобусний завод».

Перші 16 машин уже в Донецьку і в цьому місяці перевозитимуть донеччан спочатку по Першій лінії (так називають центральну вулицю міста імені Артема), а пізніше, за словами Олександра Лук’янченка, новенькі ЛАЗи вийдуть і на інші маршрути.

«Маю надію, що до кінця року ми отримаємо ще 30 нових тролейбусів. Питання щодо першого траншу — 75 мільйонів гривень із 350–мільйонної кредитної лінії вирішено, і, гадаю, впродовж тижня ми їх проплатимо», — розповів на прес–конференції мер Донецька.

Лук’янченко вважає, що нові автобуси кращі, ніж ті, які наразі перевозять пасажирів. Вони обладнані кондиціонерами й відкидними містками для заїзду інвалідних візків, крім того, вони ще й низькозольні, тобто екологічно безпечніші за старі. «А ще дуже міцні, — поділився враженнями від «новинок на колесах» мер Донецька. — На них імпортні двигуни німецької фірми «Дойц», які мають забезпечити не менше 1 мільйона кілометрів пробігу, та автоматична коробка передач — також німецького виробництва. Салон я сам бачив і гадаю, що він кращий, ніж на попередніх серіях львівських і мінських автобусів, які ми закуповували раніше».