Повiдбивати вандалам руки

23.11.2010

Всесвітньо відомий Уманський національний дендропарк «Софіївка» переживає нашестя вандалів. Днями від них постраждали статуї Венери–купальниці та Меркурія. «Вранці ми з охороною робили обхід території, а коли поверталися назад, то у Венери вже було відбито голову та руку», — обурюється в розмові з «УМ» директор «Софіївки» Іван Косенко. Іван Семенович 30 років очолює дендропарк і каже, що вандали були й раніше. Але тоді вони дошкуляли тим, що обписували різними фразами грот Аполлона в парку. Цього року, на диво, традиційних написів там немає. Зате почалися напади на скульптури. Того ж Меркурія теж розбили. Із цією статуєю це трапляється вже втретє.

Вандали завдають шкоди не лише парковим скульптурам, а й крадуть металеву огорожу. Не так давно в парку щез­ли 60 секцій паркану. А ще крадуть чавунні решітки зливової каналізації. Тільки останнім часом у парку не дорахувалися одинадцяти решіток. Великих збитків дендропарк зазнає і через те, що на його території невідомі викопують рідкісні рослини. За словами директора, спеціалісти «Софіївки» привезли з Польщі 70 видів екзотичних рослин. Але тую вже вкрали. У парку навіть пограбували магазин «Флора», з якого винесли рослин більше, ніж на 8 тисяч гривень.

У дендропарку кажуть, що поки що жоден iз вандалів, які раніше затримувала тамтешня охорона, перед судом не постав. Аби врятувати українську перлину паркового мистецтва від нашестя варварів, охорона «Софіївки» почала влаштовувати нічні засідки.