Кому рідні стіни допомагають

23.11.2010
Кому рідні стіни допомагають

Французька оборонна стіна «Сент–Рафаеля» завадила запоріжцям зрівняти рахунок на останніх секундах матчу. (Фото з сайту ГК «ЗТР».)

Хоч би яку силу демонстрували наші чемпіони на внутрішній арені, але головний індикатор майстерності — звісно ж, єврокубки. Наразі лідери вітчизняного як жіночого, так і чоловічого гандболу лише мріють про участь у найпрестижнішому клубному турнірі Європи — Лізі чемпіонів, щороку ламаючи списи об кваліфікаційний бар’єр. Тож укотре змушені загартовуватися в турнірі нижчого рангу — Кубку ЄГФ. Однак і цю висоту підкорити навряд чи вдасться. Для жіночого чемпіона останніх кількох років — криворізької «Спарти» — похід по другий за значимістю євротрофей уже закінчився. Після домашньої перемоги (а свої міжнародні матчі «Спарта» грає в Ужгороді) над «Олімпією» зі Словенії з перевагою у два м’ячі криворіжанки отримали «мінус п’ять» у Любляні й пропустили до 1/8 фіналу опоненток. Кажуть, для цього неабияк постаралися судді.

Близький до провалу «єврокампанії» і багаторазовий переможець чоловічої першості України — «ЗТР». Не зважаючи на повернення з лікарняного головного тренера Олександра Рєзанова, запоріжці у рідних стінах програли французькому «Сент–Рафаелю»— 24:25. «Суперник продемонстрував хорошу дисципліновану гру. А от діями своїх підопічних я не дуже задоволений. Найбільше мене розчарувала гра в нападі», — поділився враженням від матчу наставник «Запоріжтрансформатора». Щоправда, дефіцит в один м’яч залишає привід для оптимізму. «Я розумію, що через тиждень нас чекає важке протистояння. Однак передчасно здаватися ми не плануємо», — заявив керманич «ЗТР».

На відміну від своїх більш титулованих земляків, нещодавно створений чоловічий клуб «Мотор–ЗНТУ» почав свої виступи на міжнародній арені з перемоги над хорватським клубом «Бузет». У четвертому за значимістю Кубку виклику підопічні Ігоря Дядечка за підтримки палких уболівальників, які вщерть заповнили трибуни Палацу спорту «ЗАС», забезпечили собі непоганий «гандикап» перед вояжем до Хорватії. «Завдання перемогти вдома ми виконали. Плюс вісім, здається, хороша різниця, але не потрібно забувати, що хорвати гратимуть удома, де й рідні стіни допомагають», — каже пан Дядечко.

Більш категоричним в оцінці гри своєї команди був в. о. головного тренера броварського «Будівельника» Олександр Андрущенко. Його хлопці в першому матчі 1/16 фіналу Кубка кубків розгромили скромну команду з тієї ж Хорватії «Каштела Адріахем» — 33:20. «Зважаючи на те, в якому стані перебуває суперник, ми повинні були грати набагато краще», — зазначає Андрущенко. Він вважає, що представника другої хорватської ліги, який добирався до місця зустрічі 35 годин, потрібно було перемагати ще переконливіше.

А от донецький «Політехнік» узагалі на поїхав на край Старого Світу. За взаємною згодою з лісабонським «Спортингом» обидва поєдинки в рамках Кубка виклику наші співвітчизники провели в рідних стінах. Упродовж двох діб дуелянти обмінялися уколами — спочатку перемогу відсвяткували португальці (26:21), а потім гору взяли українці, які в другому матчі виступали в ролі «гостей» (30:26). Шкода, але підопічним Володимира Габори забракло лише одного влучного кидка, аби вибити з розіграшу чинного володаря трофея.

 

ТАБЛО

Кубок ЄГФ. Жінки. 1/16 фіналу. Матч–відповідь. «Олімпія» (Любляна, Словенія) — «Спарта» (Кривий Ріг, Україна) — 30:25 (перша гра — 24:26).

Чоловіки. 1/16 фіналу. Перший матч. «ЗТР» (Запоріжжя, Україна) — «Сент–Рафаель» (Сент–Рафаель, Франція) — 24:25.

Кубок виклику. 1/16 фіналу. «Спортинг» (Лісабон, Португалія) — «Політехнік» (Донецьк, Україна) — 26:30 (26:21). Перший матч. «Мотор–ЗНТУ» (Запоріжжя, Україна) — «Бузет» (Бузет, Хорватія) — 28:20.

Кубок кубків. 1/16 фіналу. Перший матч. Чоловіки. «Будівельник» (Бровари, Україна) — «Каштела Адріахем» (Каштел Гоміліца, Хорватія) — 33:20.

Жінки. «Фрам» (Рейк’явик, Ісландія) — «Податковий університет» (Ірпінь, Україна) — 31:24 (36:21).