Термін ПРидатності

20.11.2010
Термін ПРидатності

У нинішній Верховній Раді нечасто буває, коли депутати з більшості та борці з режимом голосують однаково. Але вчора був саме такий день. Проект конституційних змін, який продовжує повноваження парламенту до осені 2012 року, набрав 305 голосів. Підтримка документа була прогнозованою. Але те, що за нього проголосувала конституційна більшість, — варте подиву! Це означає, що на наступній сесії проект без труднощів отримає остаточне схвалення від ВР. І вибори до парламенту відбудуться не навесні 2011 року, а на півтора року пізніше, в жовтні 2012–го. Доводиться констатувати: власний стілець — це місце, де чудово можуть зійтися інтереси влади та окремих опозиціонерів...

Партія регіонів продовжила діяти у стилі «бліцкригу». Вранці Конституційний Суд дав «добро» на пролонгацію терміну повноважень ВР, визнавши відповідний проект конституційним. А вже за якихось дві години депутати розглядали цей проект у першому читанні...

«За» проголосували всі фракції, крім БЮТ. Найбільша несподіванка, що ідею «регіоналів» підтримало більшість нардепів зі складу «НУНС». Карта голосування виглядає наступним чином: Партія регіонів — 179 голосів, БЮТ–«Батьківщина» — 10, «НУНС» — 41, КПУ — 26, Народна партія (така тепер назва у фракції Литвина) — 20, позафракційні — 29.

Законопроект передбачає, що термін повноважень Верховної Ради — п’ять років (за старою Конституцією — чотири), а вибори парламенту проводяться в останню неділю жовтня (а мали би бути в березні). Голосування ж за Президента відбуватиметься в останню неділю березня на п’ятий рік повноважень глави держави. У перехідних положеннях нардепи конкретизували: вибори до ВР відбудуться у жовтні 2012–го, а голосування за Президента — у березні 2015–го.

Тепер проект піде на повторну експертизу до Конституційного Суду. На наступній сесії депутати знову мають дати 300 голосів.

«Рішення Конституційного Суду з приводу виборів — не правове, а політичне. КС озвучив замовлення Партії регіонів, яке потім знайшло підтримку і в парламенті, — обурюється в коментарі «УМ» народний депутат Тарас Стецьків, який був одним із дев’яти парламентаріїв, що натиснули кнопку «проти». — Я категорично протестував проти повернення до Конституції 1996 року, яка дала Януковичу майже монархічну владу, і не сприймаю нинішнього рішення, коли вибори переносяться на догоду кон’юнктурі Партії регіонів, яка стрімко втрачає рейтинг».

Стецьків обурений тим, що частина опозиції вирішила додати голосів «регіоналам». «Для ухвалення рішення i так вистачало голосів. Навіщо вони голосували? Якщо вони думають, що півтора додаткових роки їх врятує, то я відповім: це зрада виборців! Вони — політичні трупи, які насправді мають єдиний інтерес перебування в політиці — персональний доступ до корита і можливість іще півтора року отримувати високу зарплату у Верховній Раді», — переконаний Стецьків.

Незважаючи на те, що рішення було ухвалене конституційною більшістю, після голосування Володимир Литвин накинувся на опозицію. Він вважає, що в сесійній залі сидить значно більше депутатів, які хочуть продовжити собі каденцію. «Гарну позицію обрали — ми в цій грі участі не беремо, особливо, коли достеменно знаємо, що цю дуже потрібну для тебе роботу зроблять інші... Таке прагнення демонструвати праведність нагадує намагання представниці борделю вимагати любові від клієнта», — зазначив Литвин.

У фракції БЮТ не виключають, що виключать зі своїх лав до десяти нардепів, які проголосували в унісон із більшістю. Що ж до «НУНС», то в цій фракції на підтримку «регіоналів» стало кілька груп: «Єдиний центр» новопризначеного керівника МНС Віктора Балоги, «Право вибору» Давида Жванії, Українська народна партія, декілька депутатів із «За Україну!» і лідери кількох дрібних партій. Одні хотіли підіграти Януковичу, а інші — боялися складати мандат уже за півроку.

«Фракції «НУНС» більше не існує. По–перше, вона поділена більш ніж на десять групок. І це голосування — це, напевно, логічний фінал, до якого дійшла фракція. Голосування показало, що в ній багато підлості, цинізму і кон’юнктури», — вважає Стецьків.

Кореспондент «УМ» спробував зв’язатися із Миколою Катеринчуком, щоб розпитати, чому він вирішив підтримати перенесення виборів. «Я не голосував. Це знущання! Сьогодні мене взагалі не було в парламенті — у мене день народження! Я залишив свою картку в Кармазіна... Я розбиратимусь, хто підкинув мені таку свиню», — обурився Катеринчук. Він має намір відкликати голос. До слова, Юрій Кармазін був серед тих, хто голосував «за».

Голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов пояснив поспіх тим, щоб «усі бачили, що парламент визначає дату проведення виборів — жовтень 2012 року», зокрема, щоб ЦВК отримала сигнал не оголошувати вибори у 2011 році.

Попри це, заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера не виключив, що на засіданні в понеділок ЦВК розгляне питання про оголошення виборів. «Якщо ми говоримо про чинну норму і підходимо до неї з юридичної, а не з політичної точки зору, то оголошення виборчого процесу має відбутися в понеділок», — зазначив у коментарі УНІАН Магера.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Народний депутат Арсеній Яценюк звинуватив «регіонала» Олександра Єфремова у порушенні таємниці дорадчої кімнати КС. Єфремов іще до оприлюднення вироку заявив, що проект конституційних змін отримав «добро» у КС. «У мене запитання до голови фракції Партії регіонів пана Єфремова: звідки у четвер керівник провладної фракції отримав інформацію, яким є рішення КС і як судді проголосували?» Яценюк обіцяв звернутися із запитом до Генерального прокурора. Сам Єфремов, відповідаючи на закид Яценюка, по–знущальницьки відповів: «Усі політики вже знали про це рішення, окрім одного «молодого дарованія».