Як збирають Майдан-2

18.11.2010

Біля Верховної Ради вчора було не так людно, як у вівторок. Близько полудня сотні зо три підприємців­мітингувальників підходять із транспарантами до огорожі. Починають кричати «Ганьба!», навколо бігає кілька фотокорів і журналісти двох центральних телеканалів.

Із одного з наметів у Маріїнському парку виходить підприємець із Миргорода Володимир Корнієнко. Він провів у наметі ніч із вівторка на середу в компанії ще чотирьох протестувальників. Спали у спальних мішках, покладених на пінопласт. «Досить тепло, є обігрівачі, — говорить пан Володимир кореспондентові «УМ». — А що? Виходу немає. У нашій сім’ї підприємців двоє — я й дружина. Вона вживаним одягом торгує, в мене — автомийка. В бізнесі я з 1996 року. Якщо влада зробить задумане — жити не буде за що».

 

«Президент має нас почути»

Корнієнко розповідає, що збитки у разі прийняття нового Податкового кодексу ще не підраховував, але впевнений: такі нововведення, як обов’язкова наявність касового апарату, постійні перевірки і штрафи, та й сама процедура ведення обліку, зажене родину підприємців Корнієнків у глухий кут. «Мені потрібно буде скоротити число найманих працівників із десяти до чотирьох. А в мене три охоронці, на мийку потрібні три людини, за касу когось слід посадити. А кому тоді працювати? Сторожам і мені?! Вчора, коли до нас вийшов депутат [від Партії регіонів Владислав] Лук’янов, виявилося, що депутати з нашою резолюцією навіть не ознайомлювалися! Хоча ми її кілька місяців тому передали. Президент має нас почути і накласти вето, я так вважаю».

Львів’янин Олег прибув до столиці відстоювати інтереси своєї дружини, яка продає чай, але на мітинги приїхати не змогла — потрібно ще й дитину доглядати. Незначну кількість людей біля Верховної Ради в другий день протестів пан Олег пояснює так: «Мені здається, на це влада і розраховує — чекає, поки всі втомляться і розійдуться. Але громадський тиск на владу діє, це я зрозумів учора. Бо кількість людей і гасла, які тут виголошували, не могли не асоціюватися з 2004 роком і Помаранчевою революцією. Саме тому, думаю, до людей вийшов [керівник фракції ПР Олександр] Єфремов, попросив сформувати робочу групу, аби депутати могли зрозуміти обурення підприємців».

Як розповідає пан Олег, після спілкування цієї групи з депутатами перші підприємці вийшли сповненими надій. Делегати маніфестантів передали слова представників влади: вони у владі, мовляв, просто мають справу з великим бізнесом, тому багато чого не розуміють.

Від кого йдуть провокації

У вівторок на мітингу, що зібрав 30 тисяч людей, сталися ще дві події, які Олег зі Львова називає «не інакше як провокаціями, і навряд чи до них не має стосунку влада». Перша — увечері хтось між людей запустив чутку, ніби Печерський районний суд порушив кримінальну справу проти кількох учасників акції за виголошення антидержавних гасел. Люди в наметах поночі навіть були готові до атаки спецпідрозділів міліції і знесення містечка. «Другу провокацію вчинив представник ВО «Свобода» Андрій Іллєнко, який закликав учасників демонстрації до дуже радикальних дій», — каже Олег. Ішлося про прорив до приміщення Верховної Ради. «Можливо, ці два факти можна пов’язати. І саме Іллєнко мав виконати роль провокатора, який би підштовхнув людей на хуліганські дії, щоб влада мала право застосувати силу чи правові інструменти?» — каже співрозмовник «УМ».

Опозиція порадить

Розмову з Олегом перебиває гамір, який раптово зчиняють мітингувальники, — до них вийшов БЮТівець Сергій Соболєв. «Ми прийняли рішення завтра на 12ту годину зробити зустріч опозиції з підприємцями, — говорить у мегафон пан Соболєв. — Бо після розмови з вашими представниками, робочою групою, влада вчора продовжувала до 10ї години вечора голосувати за здирницький Податковий кодекс. Ми хочемо виробити спільний меморандум дій у разі, якщо Податковий кодекс приймуть. Сьогодні депутати працюють у робочих групах. Наші представники так само в цих групах є. Опозиція сформує список із 20 ключових позицій, на яких ви наголошуєте. Якщо хоч одну не врахують — завтра о 12й ми разом вирішимо, що робитимемо далі. Якщо зустрітися не дадуть у приміщенні Верховної Ради — зустріч пройде на вулиці».

Соболєв відповідає на кілька питань протестувальників і повертається в будівлю Верховної Ради.

Згодом надійшло повідомлення, що запланована на середу зустріч Юлії Тимошенко із підприємцямипікетниками у Верховній Раді не відбулася через спротив керівництва парламенту. «За вказівкою Литвина було замкнено залу засідань фракції «БЮТБатьківщина», проведення зустрічі було зірвано», — поінформували у пресслужбі «тимошенківців». Тому й вирішили перенести перемовини на четвер.

«Завтра нас буде більше»

Неподалік від намету, де ночує миргородський підприємець Володимир Корнієнко, стоїть групка з семи людей. Як виявляється, всі вони — підприємці з Сум. Приїхали у середу вранці. У наметах не живуть, але запевняють, що будуть сюди їздити щодня, доки влада не схаменеться. «Організували підвезення людей у столицю, бо зранку до вечора всі тут бути не можуть, — пояснює Сергій Качанов. — Сьогодні ми показуємо владі, що відступати не будемо. І ми тут є навіть у той день, коли за проект Податкового кодексу не голосують. Завтра нас буде більше».

Якщо кодекс приймуть без урахування думки підприємців малого та середнього бізнесу, Качанов запевняє: люди налаштовані радикально, і неодмінно реакція буде. Проте яка — питання відкрите. Страйк, нові маніфестації чи другий Майдан — конкретно ще не узгоджували.

 

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Вирішальне голосування — сьогодні

Очікується, що парламент остаточно затвердить Податковий кодекс сьогодні. У вівторок вечірнє засідання Верховної Ради закрилося аж о десятій годині вечора — загалом депутати підтримали 211 із 340 статей та перейшли до розгляду шостого розділу проекту, що стосується акцизних податків. Учора в сесійній залі кодекс не розглядали — вносили деякі нові правки і враховували деякі пропозиції.

Розгляд проекту у вівторок «більшовикам» полегшив демарш «НУНСівця» Юрія Кармазіна — він заявив про порушення регламенту (затягування засідання до 22ї години) і пішов геть. Відтак його численні поправки не розглядали.

Не всі пропозиції протестуючих проти Податкового кодексу можна врахувати при його прийнятті, визнав учора в коментарі журналістам віцепрем’єр­міністр Сергій Тігіпко, який напередодні зустрічався з комітетом протестувальників.

У свою чергу лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов спрогнозував, що введення в дію деяких розділів Податкового кодексу може бути відкладене до другого кварталу наступного року.

Прем’єр­міністр України Микола Азаров на засіданні Кабміну заявив, що виступи проти Податкового кодексу свідчать про те, що в Україні існує демократія. «У нас вільна демократична країна, тому вчора ті, хто побачив у кодексі мінуси, вийшли на вулиці й заявили про свою незгоду», — сказав глава уряду.

 

РЕПРЕСІЇ

Не арешт, але адмінпротокол

У вівторок увечері ЗМІ розповсюдили інформацію про затримання учасника ГО «Коаліція учасників Помаранчевої революції» Сергія Мельниченка під час мітингу підприємців. «Троє офіцерів міліції схопили Сергія і потягли спочатку до вестибюлю Комітетів Верховної Ради, де склали протокол про нібито допущені порушення, а потім до відділку. Тепер його чекає суд», — зазначалося в повідомленні.

Однак учора у центрі громадських зв’язків ГУ МВС у Києві поінформували: «Цю особу ніхто не затримував. Йому на місці проведення акції вручили складений адмінпротокол за перекриття руху на вулиці Грушевського, взяли під розпис зобов’язання з’явитись в суд, і все».

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>