Помирати... нікуди

18.11.2010

Влада обласного центру змушена «реанімувати» дискусію з приводу вірогідного облаштування крематорію. Представники численних конфесій чинять спротив ідеї «нехристиянського» захоронення померлих, однак на безкомпромісну позицію релігійних функціонерів у мерії зважають менше, ніж на ту обставину, що в обласному центрі з дев’яти наявних кладовищ насправді функціонує лише Кушугумське.

«Ближчими роками останній прихисток у Кушугумі знайдеться для усіх померлих», — переконує Юрій Зенкін, керівник спеціалізованого комунального підприємства «Запорізька ритуальна служба». Реалії ж спростовують його прогнози: лише в обласному центрі цими днями щогодини віддає Богу душу один–два запоріжці, і наявна цвинтарна площа тане на очах — ніби шагренева шкіра. Інша річ, що для реалізації вже розробленого проекту облаштування крематорію бракує не лише міжконфесійного порозуміння, а й коштів, сказав «Репортеру Запоріжжя» Юрій Зенкін. Із бюджету нашкребли тільки на власне проект, згідно з яким кошторис будівництва складає 60 мільйонів гривень (щонайменше 60 — якщо зважити на вельми непередбачувані інфляційні процеси у нашій країні).

Наразі крематорії функціонують лише у Києві, Харкові й Одесі. Якщо до кремації дійде і в Запоріжжі, то це відбуватиметься неподалік Капустяного цвинтаря (Шевченківський район), на березі так званої Червоної річки. Обладнання для облаштування основного помешкання, каплиці й зали прощань буде імпортоване з Чехії та Німеччини.