Легенди ожили

18.11.2010
Легенди ожили

У Чернігові можна запросто зустрітися з Мотрею Кочубей. (Фото Валентина ВОРОБ’Я.)

«Чернігів — місто легенд» — так називається унікальний туристичний маршрут з елементами театралізації, що почав діяти в обласному центрі. Тут на екскурсантів чекають несподівані «зустрічі» з Іллею Муромцем та Солов’єм–розбійником, Мотрею Кочубей і княжною Чорною, а також таємничим ченцем Тарасієм, який час від часу нібито з’являється в печерах св.Антонія.

Від виникнення ідеї до презентації маршруту «Чернігів — місто легенд» минуло майже два роки, адже його організаторам довелося вивчити чимало літературних та історичних джерел, визначити головних героїв, створити костюми, скоординувати дії «аніматорів». Зате тепер він може претендувати на роль головної туристичної родзинки міста, а також зацікавити молодь та школярів. Цей проект реалізують управління інвестицій і туризму Чернігівської міськради, Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування та екскурсовод Іван Коцюра.

Персонажі легенд і переказів «оживають» завдяки юним аніматорам — учням вищезгаданого навчального закладу. Їхні стилізовані під старовину костюми також створено руками учнів і майстрів училища. Вартість кожного — близько 200 гривень. Постановку цього дійства допомогла здійснити режисер Ірина Дерейчук, а постановку трюків — керівник гуртка екстремального туризму Анатолій Антишко.

— Ми не ставили за мету на сто відсотків відобразити історичну достовірність костюма того чи іншого періоду, адже маємо справу з образами, легендами, переказами, — пояснює ініціатор цього проекту, майстер виробничого навчання групи «Агент з організації туризму» Світлана Синиця. — Одні герої нібито підсумовують розповідь екскурсовода, інші — вриваються в неї. Наша мета — зацікавити туриста легендою чи переказом, включили його уяву, почуття, зорове сприйняття матеріалу.

За словами Світлани Синиці, місце проведення маршруту — мальовничі Болдині гори — було обрано також не випадково. По–перше, вони вдало розташовані географічно — це також історичний центр, але відвідувачів тут менше, ніж, скажімо, на Валу. По–друге, звідси відкривається чудова панорама на головні святині — храми та монастирі. По–третє, ця місцевість має особливу ауру, таємничість, саме тут колись були святилища язичників, а потім з’явився унікальний печерний монастир.

Екскурсовод Іван Коцюра висловив сподівання, що маршрут «Чернігів — місто легенд» матиме популярнiсть, тому що люди вже втомилися від екскурсій лекційного характеру. Туристи, які приїздять у наш обласний центр на вихідні, а це переважно — кияни, прагнуть відпочити, сфотографуватися з історичними персонажами, отримати нові враження. Багато хто з них бачив не лише Туреччину, а й Рим, Париж, Венецію. Тож їм потрібно запропонувати щось оригінальне, цікаве дійство.

Вікторія СИДОРОВА