Туалетним папером — по Раді

17.11.2010
Туалетним папером — по Раді

Дехто з мітингувальників уже готовий до погромів. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Розгляд нового Податкового кодексу у Верховній Раді супроводжувався багатотисячним мітингом під її стінами. За даними організаторів, до парламенту з усієї України з’їхалося понад 30 тисяч людей (спостерігачі нарахували до 20 тисяч). Багатьом, за словами учасникiв, адмiнресурс уже звично заважав доїжджати до столицi з регiонiв. Порядок, за інформацією МВС, забезпечувало близько 1500 міліціонерів.

Біля головного під’їзду ВР гамірно: підприємці кричать, дмуть у футбольні дудки та свистки, б’ють у барабани й відра, трясуть пластиковими пляшками iз копійками. Виступів не чутно, бо, за словами народного депутата від БЮТ Андрія Павловського, міліція використовує спеціальну апаратуру, що глушить радіомікрофони. Залишившись без «свободи слова», підприємці використовують інші засоби: у бік Верховної Ради летять рулони туалетного паперу, жмені дріб’язку та навіть кілька помідорів.

Мітингувальники перекрили рух по вулиці Грушевського, але міліція змогла їх відтіснити, аби звільнити поворот на Шовковичну. На деякий час підприємці заблокували один із в’їздів до парламенту, тримаючи гасла: «Революція ще буде», «Верховна Рада проти народу України», «Ми не раби» тощо. На одному з наметів — табличка з вимогами: «Зняти з розгляду Податковий кодекс» та «Відставка уряду». Символіки політичних сил не видно.

Загалом під Верховною Радою відчувалося велике напруження — так, дивись, і до нової революції недалеко. «Якщо наші вимоги не приймуть, будемо громити. Буде як у Франції! Ба навіть більше, ніж у Франції. Люди готові на все», — запевнили кореспондента «УМ» Євген та Андрій. Хлопці приїхали до Києва з Одеси і, щоб підкреслити це, накинули на плечі моряцькі тільники.

Організатори мітингу закликали учасників не роз’їжджатися, а оселитися в наметовому містечку і продовжувати акцію протесту, поки Податковий кодекс не буде відхилено. А до підприємців у регіонах звернулися із закликом на знак протесту припинити роботу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Масові акції протесту проти ухвалення Податкового кодексу вчора прокотилися по багатьох областях. Зокрема у Хмельницькому, де розташований один із найбільших в Україні речових ринків, на майдан біля облдержадміністрації вийшло близько 10 тисяч підприємців. «Податковий кодекс Тігіпка—Азарова — геноцид підприємців», «Ні — податковому рабству» — такий зміст гасел. Люди скандували прізвище «губернатора» Ядухи та вимагали вийти до народу.

Як повідомляє УНІАН, голос майдану не був почутий, тож підприємці вдалися до крайнощів. Спочатку делегували кількох людей, щоб передати звернення голові облдержадміністрації. Однак міліція їх не пропустила. Тоді тисячний натовп ринув до дверей ОДА і проламав їх. Однак далі радикалів не пропустили правоохоронці.

На площі Свободи в Харкові зібралося близько двох тисяч підприємців–протестантів. Містом проїхала колона таксі, які гуділи клаксонами.

У Києві лідерка БЮТ Юлія Тимошенко, виступаючи на мітингу під Верховною Радою, закликала протестувальників пікетувати адміністрацію Президента, якщо парламент таки ухвалить Податковий кодекс. «Тому наступне, що ми можемо зробити, — це прийти так само до того палацу на Банковій і сказати своє слово: «Не підписувати». Я чомусь хочу вірити в те, що якщо десятки і десятки тисяч по всій Україні скажуть своє слово, то в нас є всі шанси зупинити прийняття цього документа», — сказала екс–Прем’єрка.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>