«Хай отець!» — усі гукнули...

09.11.2010

Упевнено перемігши шістьох кандидатів, посаду сільського голови Пісківської сільради виборов настоятель місцевого храму отець Георгій. Минулої неділі в селі Пісків Костопільського району та інших селах, що належать до сільради, за батюшку, а в миру — Юрія Кожарко, проголосувало 28 відсотків мешканців.

«Про те, що отець Георгій буде балотуватися на посаду сільського голови, стало відомо незадовго до виборів, — повідомила голова місцевого виборчкому Людмила Каплун. — У законодавстві не виписано жодних заборон стосовно того, аби священик поєднував обов’язки настоятеля храму і повноваження сільського голови, тобто заперечень із боку держави не було».

У Піскові він очолює парафію уже понад двадцять років, тож передвиборчої агітації проводити не довелося — люди й так його добре знають. А сам батюшка чітко знає, що потрібно робити: «Найперше візьмуся за облаштування у Піскові дитячого садка, — ділиться отець Георгій. — Він дуже потрібен селу». З–поміж пріоритетів, які визначив для себе Юрій Кожарко, також газифікація села Пісків, залучення інвесторів для розробки запасів торфу, на який багата їхня місцевість, продовження робіт щодо облаштування вуличного освітлення у населених пунктах ради.

Священики і раніше на Рівненщині досить активно переймалися громадськими справами — вони були депутатами й обласної ради, і Рівненської міськради. А от випадок, щоб батюшка був обраний сільським головою, схоже, трапився вперше.

Утім, окрім рішення виборчих комісій, майбутнє отця Георгія залежить ще й від рішення церковних ієрархів. «Єпархіальна рада має вирішити, чи доцільно мені бути одночасно священиком та головою, — каже новообраний очільник пісківської громади. — Особисто я — не проти, бо переконаний, що впораюся. Хіба є велика різниця в тому, відвідуватиму я храм у неділю та свята як звичайний прихожанин чи як священик. Якщо думка буде негативною, складу обов’язки настоятеля храму і буду впродовж наступних кількох років лише сільським головою. Люди висловили мені довіру, тож я не можу їх підвести».