«Помаранчевий» реванш

05.11.2010
«Помаранчевий» реванш

Швидконогому форвардові «Арсенала» Тео Уолкотту (праворуч) лише одного разу вдалося втекти від донецьких захисників. (Фото Рейтер.)

Напередодні візиту «Арсенала» до Донецька тільки й було розмов про реванш чемпіона країни за поразку з розгромним рахунком 1:5 у Лондоні два тижнi тому. Від результату повторного поєдинку лідерів групи Н залежала міжнародна репутація донецького «Шахтаря», яка, вочевидь, після гри на стадіонi «Емірейтс» покрилася плямами. Водночас і терміни перебування на Донбасі Мірчі Луческу могли скоротитися, якби його підопічнi зазнали невдачі у позавчорашньому двобої. Вочевидь Містерові належало доводити своєму босу, що той не помилився, коли довірив саме румунові вести команду до його нової мрії під назвою Кубок Чемпіонів. «Ми йдемо в правильному напрямку й рахунок на табло не зіб’є нас iз цього шляху», — перед відповідальним двобоєм запевняв журналістів власник «Шахтаря» Рінат Ахметов. А от чи не розходяться слова з ділом, напевно, й мусило підтвердити очне протистояння «гірників» і «канонірів» на заповненій вщерть «Донбас–Арені», куди також завітав і Президент України Віктор Янукович.

Незважаючи на нещодавній гіркий досвід гри з «Арсеналом» у відкритий футбол, «помаренчево–чорні» без остраху зі стартових хвилин кинулися шукати щастя біля воріт Лукаша Фабіанського. Схоже, до такого тактичного кроку Луческу вирішив удатися після вивчення стартового складу опонентів, в якому були відсутні головні креативні фігури «канонірів» — Сеск Фабрегас, Александер Сонг, Андрій Аршавін та Денілсон узагалі не прилетіли до Донецька. Проте вже на 10–й хвилині матчу «гірники» були покарані за свою легковажність. Відправившись ледь не всією командою реалізовувати стандартне положення, донеччани проґавили стрімку контратаку суперника — Тео Уолкотт утік від Олексія Гая й без проблем переграв Андрія П’ятова.

Проте пропущений гол донеччани сприйняли, як затятий рибалка укус комара, для якого набридливі комахи — звична річ. «Гірники» й далi гнули свою лінію, шукаючи підходи до захисного лондонського муру. Як виявилося, стіни фортеці, які збудували гості, були не такими вже й надійними. Першу пробоїну зробив Дмитро Чигринський, який ударом головою спрямував м’яч у сітку воріт резервного кіпера «Арсенала». Щоправда, за мить до цього траєкторію польоту «шкіряної кулі» дещо підкоригував 19–річний Крейг Істмонд, який уперше в кар’єрі вийшов на єврокубковий поєдинок. А другий руйнівний постріл, після якого візитерам довелося капітулювати, завдав їхній колишній одноклубник Едуардо за кілька секунд до завершення першого тайму. Форвард хорватської збірної, як віртуозний хокеїст на п’ятачку, замкнув передачу свого партнера по національній команді Даріо Срни. Як і в Лондоні, натуралізований бразилець знову не святкував узяття воріт своєї попередньої команди.

Пiсля перерви дуелянти й далi змагалися з відкритим забралом, однак зрівняти рахунок гостям завадила надійна гра Андрія П’ятова, а господарям, аби закріпити свою перевагу, не вистачило індивідуальної майстерності.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Я казав гравцям, що очки в цьому поєдинку йдуть на другий план. Звісно, що нам були необхідні залікові бали, і ми зобов’язані були їх набрати. Але перш за все ми прагнули довести, що «Шахтар» — це не та команда, яка розгромно програла в Лондоні, а колектив, не гірший за «Арсенал».

Арсен Венгер,
головний тренер «Арсенала»:

— Моя команда непогано почала матч, але згодом гравці втратили концентрацію, за що в підсумку й були покарані. У другому таймі ми намагалися повернутися до тієї гри, яку демонстрували в першій половині зустрічі, проте нам це не вдалося. Аби досягати успіху в таких матчах — важливо не розслаблятися ні на мить.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 4–й тур (матчі середи)

Група Н

«Партизан» (Сербія) — «Брага» (Португалія) — 0:1 (Мойзес, 35)

«Шахтар» (Україна) — «Арсенал» (Англія) — 2:1

Голи: Чигринський, 28; Едуардо, 45 — Уолкотт, 10

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Жадсон (Коста, 73), Адріано (Морено, 88), Вілліан, Едуардо, Гай (Тейшейра, 62), Рац, Чигринський, Срна, Ракицький

«Арсенал»: Фабіанський, Росицьки, Насрі, Уолкотт (Томас, 82), Скіллачі, Уїлшир, Джуру, Кліши, Ебуе, Істмонд (Вела, 59), Бендтнер (Шамах, 73)

Попередження: Гюбшман, 27; Гай, 47; Рац, 83 — Ебуе, 27

Суддя — Бузакка (Швейцарія)

Донецьк, стадіон «Донбас–Арена», 49 тисяч глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Арсенал» 4 3 0 1 15–4 9

2. «Шахтар» 4 3 0 1 7–6 9

3. «Брага» 4 2 0 2 3–9 6

4. «Партизан» 4 0 0 4 1–7 0