«Табачник претендує на лаври Герострата»

04.11.2010

Попри всі перешкоди, ХІ Міжнародний конкурс з української мови ім. Петра Яцика таки проведуть. Як повідомив на прес–конференції виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький, конкурс розпочнеться традиційно — 9 листопада в День української письменності та мови. Його відкриття заплановане одразу в двох місцях: у Дніпропетровську та селі Верхнє Синьовидне Сколівського району Львівської області, де 90 років тому народився Петро Яцик.

 

Цього року, на відміну від десяти попередніх, організатори конкурсу так і не дочекалися наказу Міністерства освіти про проведення конкурсу. Показовою була і сама прес–конференція, на якій із п’яти запрошених учасників був присутній лише Михайло Слабошпицький (представники Мінкульту, Національної спілки письменників і навіть товариства «Просвіта» не прийшли). Як слушно зазначив пан Михайло, «перемога має багатьох батьків, а поразка завжди сирота».

Пан Слабошпицький нагадав, що конкурс ім. Петра Яцика зареєстрований у Міністерстві юстиції України, його організаторами є МОН та Ліга українських меценатів. «Якщо Міносвіти усувається від проведення конкурсу, то мало б офіційно повідомити свого партнера. Натомість нас не поінформовано, а також проігноровано два укази попереднього Президента України про проведення конкурсу», — каже він. У результаті «епістолярної війни», а саме численних листів української діаспори, звернень Ліги українських меценатів до Дмитра Табачника та Віктора Януковича, а також закономірного обурення у ЗМІ, Міносвіти надіслало листа, у якому погодилося підтримувати проведення конкурсу, однак із ремаркою, що за фінансування заходу відповідальності не несе, оскільки на нього покладено проведення мовно–літературного конкурсу учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка. Варто зазначити, що протягом попередніх десяти років міністерство скромно передавало право фінансування даного заходу Лізі українських меценатів, за винятком чотирьох років, коли ним було оплачено оренду театру ім. Франка (для проведення урочистостей iз приводу закриття конкурсу).

На переконання Михайла Слабошпицього, якою б не була мовна політика Міністерства освіти і науки України, конкурс залишиться незмінним. Адже наразі він — своєрідний бренд, який підтверджує, що українська мова належить до світового спадку, а єдиним місцем, де вона зазнає утисків, є Україна. І справді, Міжнародний конкурс ім. Петра Яцика вже протягом десяти років проходить у більш ніж двадцяти країнах світу, серед яких навіть Китай та Фінляндія, у ньому взяли участь понад 5 мільйонів осіб, а обсяг фінансування конкурсу, який забезпечує одноосібно Ліга українських меценатів, складає 127 тисяч доларів, з яких 85 відсотків — це призовий фонд.

Михайло Слабошпицький каже, що цьогоріч відбудуться «всі етапи конкурсу, але, очевидно, якісь сегменти випадуть». І це закономірно, адже за відсутності наказу Міносвіти директори шкіл можуть відмовитися від проведення першого етапу конкурсу, відповідальність за який покладена саме на них. Крім того, через тривалу затримку відповіді МОН більшість навчальних закладів не готувалися до проведення заходу.

На завершення Михайло Слабошпицький зазначив, що для всіх українців Ліга українських меценатів підготує традиційний Диктант національної єдності, який транслюватиметься Національною радіокомпанією України, а для Дмитра Табачника, який «претендує на лаври Герострата», — нетрадиційний, однак, судячи з усього, не менш пізнавальний судовий позов за невиконання Конституції, адміністративне самодурство та українофобство.

Анастасія ВЛАСЕНКО

 

ОФІЦІЙНО

У вівторок на прес–конференції міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що очолюване ним відомство було й залишається одним з активних організаторів Міжнародного конкурсу ім. Петра Яцика і виконуватиме всі статутні зобов’язання, пов’язані з його організацією та проведенням. «Моє ставлення до конкурсу позитивне, до того ж, я був особисто знайомий із його засновником Петром Яциком», — цитує міністра «Освіта.ua». Водночас Дмитро Табачник додав, що конкурс «має свої проблеми». «Протягом останніх років Ліга українських меценатів чомусь намагалася перекласти фінансування конкурсу на Міносвіти. Однак у держбюджеті на це коштів немає», — не надто переконливо виправдовується Табачник. Міністр уточнив, що Міносвіти не може фінансово підтримувати конкурс, оскільки кошторисом міністерства це не передбачено, а фінансування конкурсу — це прерогатива Ліги українських меценатів та спонсорів.