Україна — не партнер, а халявщик?

04.11.2010
Україна — не партнер, а халявщик?

Олексій Герман–молодший шукає в Україні гроші й локації на свій новий фільм. (Фото з сайту www.openspace.ru)

Син відомого кінорежисера Олексія Германа і сценаристки Світлани Кармаліти Олексій Герман–молодший, володар «Золотих левів» на Венеційському кінофестивалі за фільми «Гарпастум» і «Паперовий солдатик», відійшов від історичної теми і днями зізнався, що незабаром зніматиме фільм про сьогодення. Це історія про повсякденне життя покоління 30—35–річних росіян, до якого належить і сам Герман–молодший. Один із головних героїв намагатиметься жити інакше, ніж його ровесники. Інший — гість із Європи, який облаштовуватиме життя у Москві, не знаючи російської мови. Ще буде задіяна дівчина, яка теж переїжджає в Росію із сусідньої країни, можливо, з України. Продюсер картини Артем Васильєв веде переговори, щоб фільм про сучасну Росію знімали в Україні.

Починаючи з 2006 року Артем Васильєв працює на території України. Каже, тут дуже зручно знімати рекламу для Росії і країн СНД: «Україна — це зручний майданчик для виробництва. Тут всі говорять зрозумілою мовою, також є споживач продукту, який ми виробляємо». Однак ілюзії про те, що під час виробництва кіно буде так легко, як у роботі над рекламою, розвіялися, коли Артем взявся за продюсування повнометражного художнього фільму Іллі Хржановського під робочою назвою «Дау», присвяченому життю російського фізика Лева Ландау. Артем домовився, що це буде спільний україно–російський проект, відповідно фінансуватиметься мінкультами обох країн, роботу розпочали на російські гроші. За словами Андрія Халпахчі, який був на знімальному майданчику, в Харкові побудовані розкішні декорації і вже знято частину фільму «Дау». Але на сьогодні проект заморожений. «Міністерство культури України обіцяло виділити певну суму на зйомки, — розповідає Артем Васильєв. — У нас на руках є документи, де це чітко прописано, але гроші на проект не надходять».

Російський продюсер робить усе, щоб новий керівник Держслужби кіно виділила гроші за старою угодою, а також погодилася на ко–продукцію нового фільму Германа–молодшого. За словами Васильєва, під час переговорів голова Держслужби кінематографії України Катерина Копилова дала йому слово, що затримки з фінансуванням за її керівництва не повторяться.

Нагадаємо, що це не перший випадок, коли Україна виступає нечесним партнером у спільному виробництві фільмів. Досі триває конфлікт із голландськими продюсерами через картину «Душка» Йоса Стеллінга. Голландці погодилися частину фільму знімати в Україні за умови, що Мінкульт виділить 200 тисяч євро, які мали піти на оплату знімальної групи з України. Зовнішній борг держави збільшився ще й на ці 200 тисяч — їх ніхто не заплатив, відтак голландські продюсери заборонили прокат фільму «Душка» на нашій території і збираються подавати до суду. Ще один приклад державної «забудькуватості» — фільм «Серце на долоні» Кшиштофа Зануссі, де в головній ролі знявся Богдан Ступка. Україна і там не виконала умов ко–продукції. Поки що польські продюсери не хочуть псувати стосунків і жартують, що заборговані гроші поміняють на газ.