Дорогу молодим

04.11.2010
Дорогу молодим

Здобувши влітку повний комплект нагород на Юнацькій олімпіаді, Дарина Зевіна вже почала перемагати й на дорослих змаганнях. (Фото Рейтер.)

Упродовж останнього року головний тренер національної збірної Сергій Бондар не раз наголошував, що планує вдатися до радикального омолодження складу команди, адже її «основа» наразі вже не може боротися за призи на міжнародній арені. Однак, думається, що про результати селекції наставника можна буде дізнатися не раніше липня 2011–го, коли відбудеться чемпіонат світу.

Наразі ж, за словами державного тренера Андрія Власкова, вітчизняні плавці самореалізуються, удосконалюють свою майстерність та покращують свій міжнародний імідж, беручи участь у різноманітних турнірах. «Пріоритетними для держави змаганнями цього року стали чемпіонат Європи з водних видів спорту в Будапешті та Юнацька олімпіада в Сінгапурі. Решту турнірів ми розглядаємо як проміжний етап на шляху до наступних важливих стартів, якими безперечно будуть світова першість в Шанхаї та лондонська Олімпіада, — каже пан Власков. — Водночас хочу наголосити, що склад збірної визначається на підставі показаних спортсменами результатів на внутрішніх та міжнародних змаганнях».

Одним із таких місцевих тестів на профпридатність став національний Кубок, останній етап якого наприкінці жовтня пройшов у Запоріжжі. Як розповів «УМ» держтренер, до індустріального центру країни з’їхалися найсильніші вітчизняні плавці, адже на призерів чекала чимала фінансова винагорода. Зрештою поповнивши свій багаж черговою порцією переможних очок у жіночому табелі про ранги, «золота» медалістка Юнацьких ігор Дарина Зевіна отримала головний трофей та чек на 50 тисяч гривень. Другою в підсумковому заліку стала Оксана Серікова, а третє місце посіли одразу дві спортсменки — Світлана Бондаренко та Ганна Дзеркаль. У чоловіків вершину п’єдесталу довелося ділити Ігорю Борисику та Андрію Говорову, третім у компанії переможців став Ілля Чуєв. Цікаво, що перемогти в цьому турнірі обом володарям сінгапурського «золота», Зевіній та Говорову, допомогли бонусні очки, отримані ними за звитяги на Олімпіаді.

Хай там як, але домашній успіх юних спортсменів знову підтвердив правильність «омолоджуючої» стратегії керівництва національної збірної. «Думаю, що зі старожилів у команді залишаться лише Борисик, Серікова та Валерій Димо, решта — молодь. І наше головне завдання полягає в тому, щоб створити такі умови, які допоможуть їм якомога краще підготуватися до дорослої Олімпіади», — розповідає про стратегічні плани Андрій Власков.

На одному з етапів Кубка світу, який вчора завершився у Москві, Україну представляють 15 спортсменів. Як визнав Андрій Анатолійович, таким чисельним складом на ці змагання українці зазвичай не їздять. Цікаво, що одразу дев’ятеро наших у перший день змагань потрапили до фіналів, а чотирьом із них вдалося доплисти до п’єдесталу. 16–річна Зевіна перемогла на 200–метрівці на спині й стала третьою на 50–ти метрах, 21–річний Андрій Коваленко разом із росіянином Щербаковим показав найкращий час на 200 м брасом, а 20–річний Дмитро Назаренко здобув «бронзу» на 400 м комплексом.