Аптечний детектив

19.10.2010

Після скандального викриття підпільного цеху з виготовлення підробних ліків у Василькові (містечку під Києвом) українці дізналися про одну вельми неприємну річ. Виявляється, спритні ділки навчилися настільки майстерно виготовляти упаковку медичних препаратів, фасувати незрозуміло що під виглядом ліків та штампувати «елементи захисту» на пачках, що відрізнити фальсифікат від справжніх ліків може тільки спеціаліст. А в деяких випадках розібратися, де справжній засіб, а де підробка, допоможе тільки лабораторне дослідження.

Лікарі й фармацевти кон­статують: на жаль, вітчизняний фармринок (і не лише в нас, а й у сусідній Росії) настільки насичений фальсифікованими пігулками, мікстурами й ампулами, що це створює реальну загрозу для пацієнтів. Бо зловмисники можуть підпільно випускати і крейду під виглядом вітамінів, і «пустишку» замість антибіотиків чи кардіозасобів. Тому нерідко буває, що один і той самий препарат (наприклад, для знищення бактерій при запаленні легенів) може дати гарний результат в одного пацієнта і не спрацювати в іншого. А лікар не розуміє, чому роками відпрацьована схема порятунку дає збій...

Терапевт Олександр Ляшенко каже, що на 100% застрахуватися від придбання ліків–«обманок» не може навіть лікар. Але кожен із нас може істотно зменшити ризик такої нездорової покупки. Для цього треба дотримуватися простих і зрозумілих правил.

Скажімо, лікар виписав вам рецепт на певний засіб, і ви збираєтеся зайти до першої–ліпшої аптеки по дорозі. Або замовляєте ліки по інтернету (останнім часом такі он–лайн магазини чим тільки не торгують). Чи берете ліки в знайомого, який «має доступ до оптового складу дешевих медикаментів». Або (важко повірити, але бувають і такі випадки) купуєте препарати з рук, просто на вулиці — у торговців, яка стоять біля зупинок чи станцій метро із крихітними розкладними столиками. Лікарі наполягають: усі ці варіанти є потенційно небезпечними. Найкраще купувати не в аптеці, яка облаштувалася тиждень тому в колишньому кіоску з продажу цигарок. Розумний вибір — заклад, який працює в одному приміщенні впродовж багатьох років. Як варіант — велика аптека, розташована в поліклініці чи на першому поверсі лікарні.

Другий важливий момент стосується поведінки в аптеці. Дуже часто біля каси вишиковується черга, покупці товчуться, поспішають, підганяють тих, хто стоїть попереду. При такому конвеєрі навіть переглянути інструкцію до препарату не завжди вдається. Але лікарі радять не піддаватися моральному тискові та робити все правильно. Фальсифікатори знають, що люди не завжди ретельно вивчають упаковку, і тому часом не дуже акуратно її штампують. Тому при покупці ліків не полінуйтеся уважно роздивитися упаковку, перевірте, чи наявні на ній всі голограми, тиснення, об’ємний друк, особливі позначки, характерні для цього препарату. Переконайтеся в тому, що назва препарату та діючої речовини в точності відповідають рецепту, виданому лікарем. Зазирніть усередину пачки — іноді підробні таблетки відрізняються від справжніх за кольором, формою, засічками тощо. Іноді бувають казуси — на пачці пишеться «капсули», а всередині лежать таблетки.

Загалом фірми–виробники ліків намагаються запобігти фальсифікації препаратів, для чого вводять додаткові ступені захисту. Але й фальсифікатори не відстають: наприклад, ампули з фальшивим «Церебролізином», виявлені у Росії, відрізняються від справжніх ампул тільки браком ледь помітного гравіювання на склі.

Якщо ви купуєте антибіотики, треба бути особливо уважним. За даними ВООЗ, саме цю групу препаратів підробляють найчастіше (47% від усіх фальсифікованих ліків — це антимікробні засоби). Якщо ви маєте сумніви стосовно якості ліків, попросіть у працівника аптеки пред’явити сертифікат відповідності, де вказані торгова та міжнародна назва препарату, фірма і країна–виробник. У документі має зазначатися, чи пройшла та партія, до якої належить препарат, відповідний контроль, а також яка організація проводила дослідження та видала сертифікат.

 

ФАКТ

У Нігерії 12% підробок лікарських засобів виявляють лише після смерті пацієнтів унаслідок прийому препарату.

 

ДО РЕЧІ

У Росії на 200 упаковок справжніх таблеток припадає одна фальсифікована. Скільки в Україні — сказати важко, але однозначно не менше.