Берлусконі — на мило

14.10.2010

У Музеї сучасного мистецтва «Мігрос», що у швейцарському Цюріху, на огляд виставили незвичний та провокативний експонат — брусок мила завдовжки 5 см, виготовлений із жиру... прем’єр–міністра Італії Сильвіо Берлусконі. Принаймні про таке походження миючого засобу стверджує його виробник. У поясненні зазначено, що жир відкачали в Берлусконі під час ліпосакції 2004 року в клініці швейцарського кантону Тічіно. Співробітник клініки передав відходи пластичної операції авангардному митцеві Джанні Мотті, який мешкає у Женеві.

«Мило з Берлусконі» вперше стало сенсацією у 2005 році, коли презентували на мистецькому ярмарку в Базелі. Тоді білуватий брусок продали приватному колекціонеру за десятки тисяч швейцарських франків. І ось пікантна річ знову спливла на поверхню.

Як повідомляє агенція Swissinfo.ch, експонат має назву Mani Pulite («Чисті руки») — з натяком на однойменну операцію італійської поліції в 90–х роках iз розкриття корупції в політичних колах країни, одним iз головних підозрюваних у якій був Сильвіо Берлусконі.

Щоправда, клініка в Тічіно заперечує, ніби робила подібну операцію італійському лідерові та втратила її «відходи». Але Джанні Мотті готовий провести тести ДНК і довести, що жир належить саме Берлусконі.