Щеплення не винне?

13.10.2010

Планове профілактичне щеплення чотиримісячному Іванку зробили минулого тижня у амбулаторії села Верба Дубенського району Рівненщини. Вакцинували «Пентаксимом» французького виробництва — комплексним препаратом, який застосовується для імунізації проти кору, правця, поліомієліту, дифтерії та гемофільної інфекції. У вересні хлопчикові вже проводилося щеплення цією ж вакциною і тоді ніяких ускладнень не спостерігалося. Тож і цього разу через півгодини після процедури щеплення медики відпустили матір із дитиною додому. Мати вклала малого спати, а коли за якийсь час, стривожена тишею, підійшла до дитини, то побачила що хлопчик не дихає.

Лікарі «Швидкої допомоги» робили штучне дихання, непрямий масаж серця, вкололи адреналін і атропін, але зрештою мусили констатувати смерть.

Звичайно, що згорьована матір пов’язала смерть своєї дитини з проведеним три години тому щепленням. З цього приводу було створено комісію з лікарів міської та обласної лікарень, яка зайнялася з’ясуванням причин трагедії. «Термін придатності «Пентаксиму» — до лютого 2012 року, запевнив завідувач епідеміологічного відділу Дубенської санепідемстанції Юрій Муха. — Зберігалася та транспортувалася вакцина із дотриманням правил «холодового ланцюга». Цим препаратом було щеплено ще вісім дітей, у жодного не спостерігалося ніяких ускладнень чи негативних реакцій на вакцину». Самого хлопчика систематично спостерігали у педіатра і жодних медичних протипоказань щодо проведення щеплення не встановлено.

Зрештою після патологоанатомічного дослідження було встановлено, що причиною смерті стала механічна асфіксія — дитина зригнула їжу та захлинулася. Тож рівненські лікарі стверджують, що щеплення не має жодного відношення до цього нещасного випадку. Мовляв смерть після щеплення — лише збіг обставин, і панікувати, відмовляючись від вакцинації, не слід. «Зниження рівня охоплення населення щепленнями призвело до того, що лише у 2008 році в країні від інфекцій померло понад сім тисяч дітей, а на Дубенщині торік двоє дітей померло від менінгіту, — повідомив Юрій Муха. — Ризик спалаху епідемій зростає, тому єдиним дієвим засобом профілактики епідемій є щеплення, альтернативи їм немає».

Тим часом до з’ясування причини трагедії долучилися й спеціалісти з Києва. Пiд час перевірки було підтверджено висновок про те, що смерть дитини жодним чином не пов’язана зі щепленням.