«Куме носоріг!..»

13.10.2010

Знаменитого американського репера Фіфті Сента (50 Cent) попросили стати хрещеним батьком. Кажуть, у таких випадках відмовлятися не можна, але ж хрещеницею буде... самка чорного африканського носорога.

Із незвичайною пропозицією виступила ініціативна група захисників живої природи з ПАР. «Погодившись, ви посприяєте поширенню інформації про незаконне полювання на цих тварин», — цитує звернення південноафриканців «Франс пресс».

Самка носорога на прізвисько Філа стала об’єктом нападу браконьєрів минулого літа. Спершу тварина отримала два кульові поранення, але вижила. Після цього фермер, який доглядав за Філою, спиляв своїй вихованці ріг, щоб зробити її непривабливою для браконьєрів. Однак через три тижні звіра знову спробували вбити — Філа дістала ще сім куль. Таким чином, у самку, яка стала знаменитою, стріляли загалом дев’ять разів. Стільки ж, як і у Фіфті Сента (у 2000 році репер у результаті нападу був поранений у руки, стегна, обидві ноги, груди й щоку). Тож до темношкірого музиканта звернулися не просто так, а з міркувань символічності: 50 Cent і Філа лишилися живими після однакової кількості поранень.

Від початку 2010 року в Південній Африці незаконно знищили 227 носорогів. Браконьєри відпилюють убитим гігантам роги і відправляють їх у країни Азії, де бивень носорога вважають цілющим. Екологи ПАР ведуть пропагандистську кампанію з метою обмежити людське звірство щодо носорогів.