Уроки гри з м’ячем

13.10.2010
Уроки гри з м’ячем

Артем Мілевський і бразилець Андре Сантос із «Фенербахче»: на скільки голів нижче? (Фото Рейтер.)

Цієї осені національна футбольна команда відкриває для себе нові сторінки. Зігравши вперше в історії з представниками Південної Америки — чилійцями, українці на досягнутому не зупинилися й провели дебютні зустрічі зі ще двома збірними. «Товарняки» і з посередньою Канадою, і з потужною Бразилією вийшли неприємними як за результатами, так і змістом гри. Тож президентові ФФУ Григорію Суркісу доведеться поламати голову в роздумах, чи залишати на посаді виконувача в. о. головного тренера Юрія Калитвинцева — чергового вихідця з динамівського табору.

 

На роздоріжжі

Із чотирьох поєдинків під орудою Калитвинцева занести в актив «синьо–жовтим» можна лише один — із напіврезервним складом збірної Чилі. Бліді ж нічиї з поляками й канадцями аж ніяк не додають оптимізму в сенсі награвання команди до Євро–2012. А позавчорашнє побачення з «пентакампеонами» згодом можна буде згадувати хіба з точки зору історичності моменту, але аж ніяк не видовищності й сприятливого підсумку.

Ясна річ, навряд чи хтось очікував, що проти бразильців українці видадуть феєричний футбол. Усе завершилося прогнозованою поразкою. І нехай півзахисник «Дніпра» Руслан Ротань ображається на запитання журналістів, які кажуть, що наші програли «без шансів», але ж треба вміти дивитися правді у вічі. «Чарівники м’яча» цей самий м’яч підопічним Калитвинцева віддавали лише час від часу — погратися. Ситуація на полі до болю нагадувала минулорічний матч Ліги чемпіонів «Динамо» й «Барселони», коли кияни володіли шкіряною кулею лише трохи більше 20 відсотків часу. Авторові цих рядків також згадалася товариська гра команди журналістів із Києва проти юнаків моршинської футбольної школи трирічної давнини. Тренер юних талантів, які нас безбожно «возили», неголосно підказував: «Дайте їм хоча б м’яча потримати».

Навряд чи наставник збірної Бразилії Ману Менезеш радив щось таке своїм підопічним із бровки стадіону «Прайд парк» в англійському місті Дербі, але «пентакампеони» й так знали, що робити. Зовсім не відчувалося, що на гру не приїхали кілька великих зірок. Недаремно Калитвинцев, та й інші наші фахівці, казали, що в бразильців немає другого складу — вони запросто можуть виставити хоч і три збірні приблизно однакового рівня.

В українців же тривають експерименти. Тренерський штаб намагається знайти рівновагу між ветеранами й новачками, але до вдалого поєднання досвіду й молодості треба пройти довгий шлях. «У цьому році ми випробовуємо різні варіанти. У наступному все буде по–іншому. Аби постукати в двері збірної, потрібно буде сильно постаратися», — каже Калитвинцев.

Можливо, треба було взяти курс на Євро–2012 ще напередодні відбору на чемпіонат світу–2010? Бо так сталося, що Михайличенко не досяг тоді позитивного результату, не сформував кістяк збірної і не прищепив команді якийсь чіткий стиль гри. Тож його наступникам доводиться будувати щось своє із новим «матеріалом». Часу, аби зігратися, лишається дуже мало – півтора року. У будь–якому разі — хоч залишиться Калитвинцев на чолі команди, хоч звільниться, Україна йтиме на ризик. І в якому стані збірна–господарка чемпіонату Європи постане перед очима власних уболівальників — велике питання. Дуже не хотілося б наслідувати гіркий приклад хазяїв Євро–2008 австрійців і швейцарців, які не вийшли з груп.

Шерше ля м’яч

Звісно, позавчора команді стали б у нагоді гравці «молодіжки» Ярослав Ракицький, Євген Коноплянка, Андрій Ярмоленко. Але зараз для них на першому місці завдання у своїй віковій групі пробитися крізь «плей–оф» на «Європу», а потім і на Олімпіаду. Через невелике ушкодження не вийшов на матч із бразильцями й капітан Андрій Шевченко. «Не готовий на сто відсотків, тому ми його поберегли», — констатував Калитвинцев. Тож капітанська пов’язка дісталася іншому ветерану — 31–річному Анатолієві Тимощуку. Півзахисник «Баварії» позавчора сотий раз одягнув футболку національної команди, наздогнавши за цим показником Шеву.

Українських футболістів, як завжди в Британії, яскраво підтримувала тамтешня діаспора. Знайшлися на стадіоні в Дербі й бразильці, але, звісно, вболівальники аж ніяк не могли заповнити 34–тисячну арену. Для більшості місцевих любителів футболу квитки по 30 фунтів стерлінгів виявилися занадто дорогими. Цікаво, що синьо–жовті прапори на трибунах більше відповідали кольорам форми збірної Бразилії, тоді як наші грали просто в синьому.

Змагатися з суперником у техніці українці не збиралися, про що Калитвинцев заявив ще напередодні. Із перших хвилин склалося враження, що південноамериканці діють розкуто і впевнено, наші ж виглядали налаштованими на справжній бій, хоча спосіб його ведення залишався для більшості невідомим.

Брак індивідуальної майстерності «сині» намагалися компенсувати самовідданою й жорсткою грою. Такі «старання» Тимощука призвели до того, що вже за чверть години він отримав «гірчичника». Та й це не вберегло ворота Андрія Диканя, коли «міланець» Робіньйо навісив зліва, а «барселонець» Дані Алвес смачно приклався зльоту в дальній кут. Наші захисники в цей час начебто всі були на місцях, але чомусь проґавили гольовий випад. Загалом, чимало помилявся запорізький «металург» Володимир Польовий, який уперше вийшов в «основі» збірної.

Можна поскаржитися, що бразильцям допоміг рикошет, тоді як у другому таймі після удару Ротаня в подібній ситуації м’яч влучив у стійку. Можна й згадати незлим тихим словом британського рефері, котрий угледів порушення правил із боку Мілевського й не зарахував гол Алієва. Але головне, що в діях суперника відчувався запас міцності, тоді як у нас резерву не проглядалося. Поодинокі проходи Гусєва чи Алієва не можуть стати фундаментом, на якому базується гра команди.

Мабуть, закономірним виглядав і другий гол. Ще один представник «Мілана» Алешандре Пато швидко зорієнтувався на лінії воротарського майданчика, звільнився від Мандзюка й підсумував результат на табло.

На останні хвилини Менезеш випустив на поле динамівця Андре, але той розчинився на полі — так само, як він це вміє робити в лавах київської команди.

У майбутнє — з іншими цінностями

«Поєдинок вийшов дуже інформативним і для тренерів, і для гравців, — сказав на післяматчевій прес–конференції Юрій Калитвинцев. — Звісно, спочатку в нас вирували емоції, але потім ми заспокоїлися і в цілому впоралися з грою. Непогано діяли оборонці, особливо Кучер і Мандзюк. Та все ж, гадаю, у багатьох відбулася переоцінка цінностей. Я порадив хлопцям переглянути своє ставлення до справи».

Останній у цьому році товариський матч збірна України зіграє через місяць проти швейцарців на виїзді.

 

ТАБЛО

Товариський матч

Бразилія — Україна — 2:0

Голи: Д. Алвес, 25; Пато, 64

Бразилія: Віктор, Д. Алвес, Сильва, Д. Луїс, Лукас, Сантос (Адріано, 46), Рамірес (Сандро, 65), Робіньйо (Андре, 82), Еліас (Уеслі, 87), Пато (Нілмар, 78), К. Едуардо (Джуліано, 65)

Україна: Дикань, Романчук, Федецький, Кучер, Мандзюк, Польовий (Гай, 72), Тимощук, Ротань, Гусєв (Худоб’як, 46), Алієв, Мілевський (Селезньов, 61)

Попередження: Рамірес, 20 — Тимощук, 15; Федецький, 38; Кучер, 50

Суддя — Аткінсон (Англія)

Дербі, стадіон «Прайд парк» ,
17 000 глядачів

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Українська перша ліга. Матчі 15–го туру. «Сталь» — «Динамо–2» — 2:2 (В. Шевченко, 35, 60 — Прокипчук, 71; Боришкевич, 90), «Дністер» — «Нафтовик» — 1:2 (Білозор, 10 — Вітер, 42; Карпенко, 52).

* * *

Чемпіонат Європи серед молоді (U–21). Відбірковий турнір. «Плей–оф» (повторні матчі). Швеція — Швейцарія — 1:1 (перша гра — 1:4), Шотландія — Ісландія — 1:2 (1:2).