Місце для апостола

09.10.2010
Місце для апостола

Петро Ющенко розповiдає iсторiю апостола Андрiя. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Величну постать апостола Андрія, з яким нерозривно пов’язана історія стольного града Києва й українського православ’я, біля Українського дому встановили в переддень святкування Дня Хрещення України–Русі в липні 2008 року. Тоді відкривалася виставка «Українці у світі», яку оглянув Вселенський патріарх Варфоломій. Нині виставку з приміщення «виставили», і скульптура апостола також виявилася небажаною. А от на території Михайлівського монастиря фігуру апостола прийняли охоче. Цю бронзову скульптуру створили скульптури Олег Пінчук і Петро Дроздовський за зразками ікон Андрія Первозванного, які Петро Ющенко з однодумцями відшукав у різних мiстах свiту — від Єрусалима до Пар у Північній Греції, де він був розiп’ятий на хресті.

«Наша церква така ж за віком, як Антиохійська та Єрусалимська. Там були свої апостоли — святі Марко і Яків. А до нашої землі прийшов святий Андрій, — підкреслює велич постаті першоапостола ініціатор експозиції «Українці у світі» й, зокрема, її великого церковного розділу, народний депутат Петро Ющенко. — Можна було б поставити цю скульптуру біля Андріївської церкви, на розі вулиці Десятинної і Андріївського узвозу, — там, де святий Андрій Первозванний поставив хрест. Але за ятками торгують сувенірами. А монастир — це місце для молитви».

«Братія радіє, що саме до нашого монастиря передали скульптуру цієї особливої, духовної видатної людини — апостола, який є нашим просвітителем», — каже «УМ» намісник Свято–Михайлівського Золотоверхого собору, єпископ Вишгородський Агапіт. На урочистість запросили семінаристів та студентів Дипломатичної академії України. Священики відслужили молебень. Владика Агапіт розповів, що керівництво монастиря ще не вирішило остаточно, чи фігура стоятиме там, де зараз — на сходах, — чи за собором на траві, де ще потрібно підготувати місце.