Ще раз про любов

09.10.2010

Міськрада Мілана цього тижня дозволила продовжити до 24 жовтня демонстрацію суперечливого витвору найвідомішого з живих італійських скульпторiв Мауріціо Каттелана. Скульптура пiд назвою L.O.V.E. («Любов») залишиться на площі Д’Аффарі перед будівлею Міланської біржі на радість її шанувальникам, які прагнуть, щоб вона стояла тут завжди. Але не всі мешканці міста поділяють таку думку.

Каттелан створив «любовну композицiю» у вигляді відомого жесту з піднятим середнім пальцем. Італiйський «фак» виготовлений iз каррарського мармуру, тобто того самого матеріалу, з яким працювали славетні Мікеланджело та Берніні. Образливий жест явно адресований біржі i, за задумом скульптора, — всьому капіталізму. Багато городян сходяться на думці, що цю скульптуру варто було б виставити перед будинком парламенту Італії.

Після закінчення терміну експонування скульптуру мають перемістити до Музею сучасного мистецтва в Мілані. Невідомо, наскільки довго вона там затримається, бо на твори Каттелани є великий попит. Його попередню провокативну скульптуру iз зображенням Папи Івана Павла ІІ, на якого впав метеорит, продали на аукціоні за три мільйони доларів.