Невизначеність орієнтації

09.10.2010
Невизначеність орієнтації

Перемога в запорізькому дербі стала для «ЗТР» п’ятою поспіль. (Фото Handball.in.ua.)

На старті нового сезону українським гандболістам довго розкачуватися не довелося. Команди активно включилися в «розборки» на внутрішній арені, та й «на Європі» довелося показувати своє вміння на повну котушку.

Головна котушка — у «Запоріжтрансформаторі». На жаль, «ЗТР», чемпіон України, не пройшов кваліфікацію Ліги чемпіонів і тепер разом із «Портовиком» виступає в другому за престижністю Кубку ЄГФ. Зате в національній першості запоріжці впевнено виграли всі п’ять матчів. І взагалі, команда поставила собі за мету жодного разу в сезоні не програти в національній першості.

 

Під крилом Сокола

«Дебютна перемога в Києві над «Авіатором» вийшла не надто переконливою. Вважаю, що в новачків суперліги наш колектив повинен вигравати з різницею не менш ніж у 10 м’ячів, — коментує для «УМ» стартовий відрізок в. о. головного тренера «ЗТР» Олександр Сокол. — Проте з кожним туром мої підопічні набирають хід, і остання перемога в запорізькому дербі показує, що ми на правильному шляху».

Наставник чемпіонів нарікає на кадрові проблеми: кілька основних гравців «ЗТР» травмовані, а гідної заміни немає. «Кваліфікований легіонер в український чемпіонат не приїде, а талановитої молоді ми наразі не знайшли. Проте це аж ніяк не впливає на плани команди на сезон. Завдання мінімум — перемога в чемпіонаті й Кубку країни», — каже пан Сокол.

У п’ятому турі відбулося протистояння двох інших призерів попереднього чемпіонату. Мінімальна домашня перемога броварського «Будівельника» над «Портовиком» дозволила команді з Київщини обійти в турнірній таблиці володарів «срібла» з Південного. Утім наставник «будівельників» Володимир Косик не переоцінює цей виграш. «Перші тури вже визначили основних кандидатів на медалі. На відміну від попереднього сезону, нині охочих потрапити на п’єдестал побільшало. Хоча, гадаю, чемпіонат усе одно виграє «ЗТР». А от за інші призові місця боротимемося ми, «Портовик», «Мотор» і полтавське «Динамо». І взагалі, всі клуби суперліги цього року мають боєздатні колективи», — розмірковує тренер «Будівельника», не забуваючи про наступні виступи в Кубку кубків.

Команда ж із Південного дозволила обіграти себе не лише броварським майстрам ручного м’яча, а й полтавцям, що ще раз підтверджує амбітність «Динамо». Тож «портовий» колектив Олега Сича на дві зустрічі другого раунду Кубка ЄГФ до Ізраїлю полетів не в найкращому настрої.

Коли Європа не в радість

Донецький «Політехнік», хоч і посів у попередньому чемпіонаті лише шосте місце, теж висловив бажання виступити в єврокубках. Минулого уїк­енду «студенти» провели три матчі другого кола Кубка виклику — четвертого за престижністю клубного турніру. І хоча й виявилися у квартеті на другій позиції, до наступного етапу таки пройшли.

Утім, це не надто надихає керманича донеччан Олександра Радченка, адже в національному чемпіонаті команда зазнала чотирьох поразок поспіль. «Після такого жахливого старту нічого й сказати — потрібно працювати», — лише так зумів оцінити гру своєї команди пан Радченко.

 

ТАБЛО

Українська чоловіча суперліга. 5й тур. «Будівельник» (Бровари) — «Портовик» (Південне) — 26:25, «Буревісник» (Луганськ) — «Динамо» (Полтава) — 26:26, «Авіатор» (Київ) — «Політехнік» (Донецьк) — 25:23, «МоторЗНТУЗАС» (Запоріжжя) — «ЗТР» (Запоріжжя) — 22:30.

Турнірне становище: «ЗТР» — 10, «Будівельник» — 8, «Портовик», «Мотор» — 6, «Динамо» — 5 (4), «Авіатор» — 2, «Буревісник» — 1, «Політехнік» — 0 (4).

Бомбардири: Карамишев («Буревісник») — 39, Бурка («ЗТР»), Анісімов («Будівельник») — 35.