НОВИНИ ПЛЮС

08.10.2010

Росiйський охоронець для Президента

Питання безпеки Президента України контролює... громадянин Росії В’ячеслав Заневський. Журналiст «Української правди» Сергій Лещенко виявив, що головний охоронець Януковича Заневський як громадянин РФ не мав права працювати в органах влади України, тому був оформлений на посаду позаштатного радника. Попри це, у штатному довіднику адміністрації Президента росiянин значиться керівником охорони В.Я. і має особистий кабінет бiля президентського. Заневський очолив охорону Януковича в 2008 році, коли його запросили для організації заходів безпеки для тодішнього лідера опозиції. Ранiше вiн охороняв росiйського «губернатора» Олександра Лебедя.

Візити

Учора Президент України прибув із дводенним візитом у Францію. У графіку Віктора Януковича — зустрічі з президентом Ніколя Саркозі, прем’єр­міністром Франсуа Фійоном і спікером парламенту Бернаром Аккуає.

У Криму розчаровані флотом

Мер Севастополя Валерій Саратов розчарований «харківськими угодами», які продовжили термін перебування російського флоту в Криму. В інтерв’ю журналістам «регіонал» заявив, що його сподівання «не виправдалися». Саратов каже, що найближчим часом звернеться до офіційного Києва з пропозицією збільшити щонайменше вдвічі державні компенсації за оренду севастопольських земель, повідомляє «Радіо Свобода». Інший лист піде в Москву: мер проситиме вдвічі збільшити внесок на соціально­економічний розвиток місць базування Чорноморського флоту в Україні.

«Справа Гонгадзе»

Представник Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко оскаржила постанову Генпрокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи щодо Леоніда Кучми та Володимира Литвина. Скаргу направлено в Печерський районний суд Києва. Теличенко висловила подив, що слідство повірило свiдченням Пукача «про те, що він дістав замовлення вбити журналіста Гонгадзе від тодішнього міністра внутрішніх справ Кравченка», але чомусь не вірить словам, що Кравченко нібито узгоджував свої дії з вищим керівництвом, про обізнаність низки осіб щодо злочину». Адвокат також оскаржила аналогічну постанову щодо Леоніда Деркача, Едуарда Фере та Миколи Мельниченка.

Науковець Кучма

Колишнього Президента Леоніда Кучму нагородили відзнаками Міжнародної академії авторів наукових відкриттів і винаходів. Прес­служба фонду «Україна» повідомила, що дослідження, за які удостоїли Кучму, «не мають відношення до державної та політичної діяльності», а «належать до його минулої інженерноконструкторської біографії». Нагадаємо, перш ніж піти у політику, Кучма очолював завод «Південмаш».