Гей, нардепи!

08.10.2010

Нардеп від БЮТ Олег Ляшко потрапив у сексскандал. Позавчора на iнтернет­сервісі YouTube з’явилося відео допиту в столичній прокуратурі, зняте у вересні 1993 року, на якому 21річний Ляшко відповідає на запитання слідчого й визнає свої сексуальні стосунки з чоловіком на ім’я Борис. Скандальне відео — два шматка по шість хвилин — зібрало сотні тисяч переглядів; ролики з розповіддю БЮТівця підхопили різні соціальні мережі, серйозні iнтернет­видання тощо.

На допиті Олега Ляшка, на той час — редактора газети «Комерційні вісті», що виходила при Міністерстві зовнішньоекономічних зв’язків, розпитували про стосунки з таким собі Борею. На відео в місцях, де конкретизувалися відомості про цю особу, завбачливо зникає звук («Газета поукраїнськи» вбачає в «Борі» тодішнього заступника глави МЗЕЗторгу Соболєва). В одному з епізодів Ляшко визнає, що вступав iз цим чоловіком у гомосексуальні стосунки внаслідок умовлянь, обіцянок допомогти по службі та знайти спонсорів для газети.

Через рік після допиту Ляшко був засуджений за кількома статтями КК України — в тому числі за розкрадання державного та колективного майна в особливо великих розмірах і шахрайство — та засуджений на п’ять років із конфіскацією майна. Але невдовзі його звільнили за амністією, а в 1998му судимість була погашена достроково. Згодом Ляшко став редактором опозиційної газети «Свобода» й заробив грошей на розкішну квартиру в центрі Києва, дороге авто, пройшов до парламенту. Деякі експерти вважають, що оприлюднене саме зараз, під час виборів, скандальне відео за участю депутата від БЮТ — удар по іміджу всього Блоку Тимошенко. А в архівах слідства покопалася нинішня влада, яка прагне зменшити рейтинг БЮТ.

Учора Олег Ляшко заявив журналістам, що він не перший день у політиці, «має товсту шкіру, але не може сказати, що легко пережив день середи». БЮТівець зазначив, що відео з його участю змонтоване. Відтак Ляшко просить Генпрокуратуру з’ясувати автора «фальшивки». Ляшко обіцяє, що ті, хто «вилив цей бруд», отримають від нього «достойну відповідь». Він каже, що опоненти «опустилися нижче пояса, і почуваються вони там доволі комфортно».

Натомість слідчий Олег Матвєєв, який допитував Олега Ляшка на скандальному відео, заявляє, що ролик — справжній і фігурував у матеріалах слідства 1993 року. «Газєта покієвскі» зазначає, що Матвєєв зараз працює на посаді заступника голови Державної податкової адміністрації.