Послужливість поспіхом

08.10.2010

Парламент приступив до «шліфовки» законодавства під оновлену (тобто стару) Конституцію — не минуло й тижня після вердикту КС. Першим у черзі на переписування був проект про Кабінет Міністрів. Уряд Миколи Азарова хутко підготував зміни і вніс його до Верховної Ради. Вона має стійку «синю» більшість і теж вирішила не баритися. Слухняні «більшовики» вчора ухвалили закон — тобто відмовилися від значних повноважень парламенту — без обговорення поправок і відразу в остаточній редакції.

«Кладовище демократії»

Найбільше нарікань з боку опозиції викликало рішення розділити один проект закону про Кабмін на дві частини. Одна регламентувала діяльність власне уряду, а інша — передбачала вплив Президента на низку інших органів влади (наприклад, право призначати і звільняти голову СБУ, Генпрокурора тощо). Рихтування законів відбувалося на ходу. «Ви з якоїсь «дури» зараз абсолютно наплювали на норми процедури, — обурювався депутат із табору Юлії Тимошенко Роман Зварич. — Розділяєте на якісь два законопроекти — невідомо навіть, які номери їм присвоєно, — і ставите не один законопроект, як було внесено суб’єктом законодавчої ініціативи, а два проекти, до яких із голосу були внесені якісь правки, які жоден депутат не бачив». Зварич заявив, що український парламент перетворюється на «цвинтар демократії».

За ухвалення закону про Кабмін (а точніше, двох проектів) проголосувало 252 народні депутати. Цікаво, що по чотири голоси «регіоналам» підкинули фракції опозиції: п’ять — із «НУНС» і чотири — нібито вже «очищеного від зрадників» БЮТ. У «тимошенківців» голосували представники крупного капіталу — Баграєв, Буряк, Васадзе, Осика, які за часів Кучми були активними учасниками парламентської більшості. Не виключено, що найближчим часом «Батьківщина» зазнає нових втрат.

Депутат від «Нашої України» Зіновій Шкутяк обурений тим, що в парламенті винищують демократію. «Депутатів сприймають за кнопкодавів, які мають проголосувати за все, що їм скажуть. Створюється атмосфера, коли є господар, який думає за всіх інших, а нікому іншому думати не треба», — сказав у коментарі «УМ» Шкутяк.

Проте блискавична робота ВР припала до смаку голові фракції «Регіонів». «Сподіваюсь, унаслідок планомірної, конструктивної та ефективної роботи нам удасться змінити ставлення виборців до парламенту. Надто довго ми перебували в ситуації, коли були суцільні скандали і жодної роботи», — каже Олександр Єфремов.

Учора депутати почали міркувати і над змінами до Регламенту ВР. Не виключено, що цей проект розглядатимуть на сьогоднішньому засіданні.

Коли цей номер «УМ» готувався до друку, в парламенті тривав розгляд проекту Податкового кодексу.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

Президент Віктор Янукович позавчора зустрівся зі спікером Верховної Ради та лідерами фракцій коаліції. Глава держави, посилений повноваженнями, пообіцяв зберігати із ВР «партнерські стосунки» і запевнив, що вимагатиме від Кабінету Міністрів, аби той співпрацював із парламентом «у повному обсязі — і з комітетами ВР, і з окремими депутатами».

Янукович також висловив побажання, щоб опозиція у Верховній Раді мала всі можливості висловити свою думку. «Якщо є сильна влада — а ми таку систему будуємо, повинна бути й сильна опозиція. Ми не повинні тиснути на опозицію», — сказав Янукович. Президент іще раз ужив зауваження щодо «тиску» — в контексті місцевих виборів (так, наче визнавав, що раніше влада цим таки займалася). «Ми не повинні застосовувати будьякий тиск до будьяких партій. Хай люди визначаться. За кого вони хочуть голосувати — за того і голосуватимуть», — сказав Президент на камери.