«НУ», як воно? Усе ОКей!

25.09.2010
«НУ», як воно? Усе ОКей!

Валентина Наливайченка одноголосно обрали головою політради «НУ». (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Створюючи свій громадський рух, Валентин Наливайченко декларував намір оновити країну. Але зрештою йому довелося брати участь і в оновленні партії. Вчора лідера руху «Оновлення країни» було обрано членом політради «Нашої України», а потім і головою ради «НУ». Він замінив на посаді Віру Ульянченко, яка вела вчорашній з’їзд партії.

Форум відбувся у традиційному для «нашоукраїнців» місці — в Палаці культури Київського політехнічного інституту. Зал був прикрашений партійною та національною символікою. А на сцені висіло гасло: «Оновлення для перемоги».

 

«Поразка — моя. А не народу»

Дев’ятий з’їзд «Нашої України» привів до партії нових членів. Просто на засіданні до лав «НУ» було зараховано чотири особи: народного депутата Григорія Омельченка, прес–секретаря Ющенка Ірину Ванникову, екс–міністра культури Василя Вовкуна та екс–співробітника секретаріату Президента Данила Лубківського. Найважче довелося Вовкуну. Кілька делегатів із Криму виступили проти прийому екс–міністра в партію, бо він не врятував газету «Кримська світлиця» — єдину україномовну на півострові — від закриття. Але більшість делегатів усе–таки висловились за прийом Вовкуна.

Знаковим моментом з’їзду став виступ Віктора Ющенка. Лідер партії почав промову з аналізу подій піврічної давнини. «Хочу надзвичайно ясно сказати, донести до нації: у 2010 році програла конкретна людина. Програв я. І крапка. Цим я хочу сказати, що не програли ви (члени «НУ»), не програли мільйони людей. Не програла колосальна людська енергія, яка з’явилася 2004 року. Ця енергія акумулювалася у злості, у роздратуванні, у розчаруванні, можливо, інших почуттях. Але я переконаний, що ніколи це розчарування не стосувалось України», — зазначив Ющенко. Він переконаний, що цінності, за які стояв Майдан, живі. «Нам нав’язують почуття приреченості, що нинішня влада надовго. І, водночас, після п’яти останніх років кожен відчуває: це — далеко, дуже далеко не факт...» — зауважив голова партії.

В. Ю. подякував керівним органам за мужній крок — за те, що президія та керівництво політради подали у відставку. «Наше перше завдання — навести лад у партійних справах і активізувати партійну роботу, відновити активну присутність партії і її позиції на політичній карті України», — зазначив Ющенко. Він додав, що для цього з’їзд мусить обрати нове керівництво, ухвалити концептуальні засади розвитку партії, які були підготовані напередодні, затвердити напрями реформування.

Друге завдання — це місцеві вибори. «Кожна фракція у раді чи навіть один депутатський мандат — це вже база для майбутнього», — зазначив Віктор Ющенко. Він наголосив, що «НУ» йде на вибори самостійно, але в окремих округах готова підтримати авторитетних кандидатів від інших партій.

Насамкінець Віктор Ющенко закликав обрати головою ради партії Валентина Наливайченка.

Керівництво вилазить із «Мерседесів»

Сам же Валентин Наливайченко заявив, що нова команда планує змінити ситуацію в партії і країні на краще. «Ми — фахівці з різних галузей. Ми вважаємо себе патріотами. З прагматичних і зважених причин ми беремося за відновлення партії. Для нас це практичний інструмент змін, виразник і оборонець національних цінностей, прав, свобод і перспектив людей», — зазначив Наливайченко.

Майбутній голова політради накреслив амбітні плани: «Наша мета — забезпечити повноцінну роботу партії, увійти в парламент і перемогти на майбутніх президентських виборах, щоб відновити національний, демократичний, європейський курс України».

Ще один новобранець партії, Володимир Огризко, говорив так, наче перебуває в партії від початку заснування, їй Богу! Він лише тиждень носить партійний квиток, але вразив усіх обізнаністю в партійних справах і заслужено зірвав шквал оплесків. «Рецепт простий: почати працювати. Я маю пропозицію: нашій новій політичній раді збиратися кожен квартал для аналізу політичної ситуації, а нашій президії — збиратися щотижня. Виконком має працювати в щоденному режимі», — сказав Огризко. Він закликав партійних керівників «вилізти із «Лексусів» і «Мерседесів» і поїхати в села, в райони спілкуватися з людьми».

Ну який же з’їзд без цього?

На з’їзді було ухвалено рішення про скорочення політради: замість 210 осіб буде 140. Тепер цей орган має стати мобільнішим.

Як відомо, з’їзди «Нашої України» зав­жди відзначаються демократизмом. От і цього разу в залі почалося збурення після виступу делегата із Закарпаття. Чоловік запропонував включити до політради ще одного представника свого регіону, оскільки голова організації, народний депутат Станіслав Аржевітін і так за статутом входить до партійного «хуралу» (кожна організація делегує по три члени). Керівництво партії скептично оцінило цю ідею. Але її підхопило ще кілька делегацій — і Віра Ульянченко була змушена поставити пропозицію на голосування.

Ще одну пропозицію вніс голова столичного осередку Юрій Єхануров. Колишній Прем’єр–міністр висловився за те, щоб у члени політради не брали людей, які отримують зарплату у виконкомі, тобто повноцінно працевлаштовані в партії. Єхануров пояснив, що ці партійці напряму залежні від свого керівництва, тож у політраді висловлюють чужу волю. Залом понеслися схвальні вигуки. Однак Віктору Ющенку не сподобалась ця ідея. «Я розумію, що це рішення пройде. Але хочу висловитися проти такої ідеї, — зазначив лідер партії. — Бо яка, вибачте, різниця, чи отримує людина зарплату у виконкомі, чи ніколи?»

Віктор Андрійович попросив висловитися з цього приводу Наливайченка. Відтак пан Валентин був змушений «розрулювати», по суті, першу конфліктну ситуацію у своєму партійному житті. Наливайченко сказав, що довіряє затвердженому складові політради, і дав зрозуміти, що коли партія підтримує його, то мусить підтримати й нову політраду. «Нашоукраїнці», хоча й зустрічали ідею Єханурова пальмовими гілками, вирішили дослухались до лідерів.

На з’їзді також було ухвалено низку звернень: із приводу свободи слова, захисту української мови, захисту Конституції.

Коли цей номер готувався до друку, стало відомо, що нова політрада одноголосно обрала Наливайченка головою. Керівником виконкому став Сергій Бондарчук.