Три десятки — не козирні?

22.09.2010
Три десятки — не козирні?

Головне кохання — а не дата весілля. (Фото Наталі ШЕВЧЕНКО.)

Як відомо, красиво жити не заборониш. А красиво одружуватися — тим паче. Десятого жовтня Україна переживе черговий весільний бум. Одружуватися в дні, коли число дня, місяця і року збігаються, стало модним — і у паспорті красиво виглядає, і запам’ятовувати таку «родзинку» зручно. І хоча Центральний відділ реєстрації шлюбів у Києві щороку намагається заперечити підвищений попит на «цікаві дати», факт лишається фактом: тисячі пар в Україні влаштовують весілля 10.10.10. Справді, шлюб — одна з небагатьох «центральних» подій у житті людини, котру можна призначити на якийсь день.

Деякі наречені пішли далі і стали звертатися до астрологів, нумерологів та фахівців із фен–шуй, аби переконатися у правильності вибору дати. Багато таких допитливих вирішили день весілля... перенести. Чому? Намагався з’ясувати журналіст «УМ».

 

«Моду на «цікаві дати» створили журналісти»

«Якби не журналісти, навряд чи була б ця мода — одружуватися в дні з однаковими числами дня, місяця, року, а бажано ще й години, — говорить начальник Центрального відділу реєстрації шлюбів Києва Наталія Набережна. — Бо, наприклад, у 2001–му, 2002–му та навіть 2006–му ніякого ажіотажу не було. Все почалося три роки тому, у 2007–му, коли за цю тему взялися засоби масової інформації й почали всіляко її «крутити». Цьогоріч усе спокійніше. І жодного «буму» не буде».

Пані Наталя говорить, що 10.10.2010 у Палаці урочистих подій, який у народі називають «Бермудським трикутником», візьмуть шлюб близько 70 пар, і це небагато. «У нас бувало й більше. А, наприклад, минулого вівторка обмінялися обручками більше шістдесяти пар… Єдине, чим можна зауважити якусь «надзвичайність» 10.10.10, — це те, що ми вимушені працювати у вихідний, бо 10 жовтня — неділя. Проте запевняю вас: до 18–ї години всі встигнуть розписатися і зроблять це спокійно, без черг», — каже Наталія Набережна. Начальник головного РАЦСу країни радить нареченим звертати увагу не на «красиву» дату шлюбу, а «передусім на вміння поважати, поступатися одне одному й оберігати свої стосунки».

10.10.10 до РАЦСу — зась!

Однак іншої думки з цього приводу експерти. Володар сертифікату астролога міжнародного зразка Національної спілки геокосмічних досліджень США Олена Осипенко говорить, що за останній час отримала багато питань iз приводу майбутньої «красивої дати». І була вимушена всіляко переконувати пари відмовитися від одруження в цей день.

«Це просто неприпустимо! Адже з 8 жовтня по 18 листопада спостерігається ретроградна Венера. Що це означає? Венера — планета сім’ї й любові. Але коли вона йде у зворотному напрямку — руйнує шлюби. У цей період не слід щось кардинально змінювати в житті. Я навіть дорогих покупок не раджу робити, а щодо весілля — то взагалі мови немає! — говорить пані Олена. — Зате цей час сприятливий для налагоджування стосунків, примирення, вирішення особистісних конфліктів. А от із одруженням слід почекати. Після 18 листопада — будь ласка».

Зі слів астролога випливає, що й весілля на Покрову (14 жовтня), традиційно поширені в Україні, краще перенести на пізніший час.

Про небезпеку ретроградної Венери говорить і експерт з нумерології Людмила Савіна. Проте пані Людмила зауважує, що і в такій ситуації можливі винятки, адже при визначенні сприятливого дня для одруження слід брати до уваги також і дати народження закоханих. «Пам’ятаєте, Волочкова вийшла заміж 07.07.07? Я тоді одразу сказала, що шлюб буде невдалим. Так і сталося, — говорить нумеролог. — Слід розуміти, що для кожної людини роль дати 10 жовтня визначається індивідуально. Проблема в тому, що кілька останніх років пари просто обирають для весілля «красиву дату», навіть не намагаючись з’ясувати, що це їм принесе».

Заспокойтеся і відвідайте курси подружнього життя

«Ви ж розумієте, що коли людина до шлюбу не готова або коли хлопець із дівчиною не можуть зійтися характерами, дата одруження цих проблем не вирішить, — викладає іншу позицію Валентина Коляда, начальник відділу сімейної політики Головного управління у справах сім’ї та молоді в столиці. — А статистика вражає: середній відсоток розлучень у Києві за період із 2001 по 2009 роки — 48,2%. І все тому, що ці пари були просто не готові до створення сім’ї».

Пані Валентина радить парам, які збираються взяти шлюб, звертатися передусім не до ясновидців, астрологів чи інших «окультних» фахів­ців, а просто відвідати курси підготовки до подружнього життя. На цих заняттях можна з’ясувати, чи підходять люди одне одному, а також отримати поради психологів, як уберегти майбутній шлюб та зробити сімейне життя щасливим.

Виявляється, одну з ключових ролей у стосунках грають «мови любові». Їх п’ять, і кожна людина найкраще розуміє одну з них. За словами Валентини Коляди, якщо її — мову — правильно визначить друга «половинка» і навчиться вдало застосовувати, це буде значною запорукою того, що шлюб вийде успішним. «Наприклад, якщо під час наших курсів виявляється, що хтось у парі має неабияке задоволення, отримуючи подарунки, чи навпаки — даруючи їх, ми радимо робити це частіше, — каже чиновник від сімейної політики. — Адже такі прояви уваги допоможуть підтримувати вогнище кохання. Це і є однією з «мов любові» — «мова подарунків». У нас прості поради, але дієві. Їх роль у стосунках дуже важлива».

Замість післямови

Звичайно, вам самим вирішувати, коли одружуватися. І в кого просити поради — в астрологів, нумерологів чи психологів подружнього життя. Але якщо ви вже зважилися зробити крок на шлюбний рушник, вас переповнює тепле почуття до коханої людини, ви готові до подружнього життя і маєте впевненість у тому, що щастя просто не може вас оминути, — не важливо, на яку дату призначене весілля.

Що ж до «буму з цифрами», то на нашому віку їх буде ще два — 2011 і 2012 року. А люди і в 2013–му одружуватимуться...

 

ДО РЕЧІ

Як помітили працівники РАЦСів, найбільше весіль в Україні припадає на серпень, а дні, в які пари полюбляють одружуватися, — п’ятниця та субота. І традиційно небагато весіль гуляють у травні. Мабуть, у приказку — «хто в маю жениться, все життя маятиметься» — таки досі вірять.

 

ВІДОМИЙ ВИБІР

Зірка не вірить астрологам

10.10.10, крім інших, планує одружитися зірка серіалу «Не родися вродливою» Неллі Уварова. Як повідомляють російські ЗМІ, виконавиця ролі Каті Пушкарьової та її майбутній чоловік, театральний актор Денис Баландін вирішили обійтися без зайвих свідків і на церемонії будуть присутні лише найближчі люди закоханих.

Пропозицію руки і серця телезірка отримала ще 14 березня, в день свого 30–річчя. Тоді Денис запросив кохану в ресторан і там подарував обручку. Уварова, не роздумуючи, сказала «так».

Це другий шлюб Уварової. Чи буде він удалим і чи вплине на нього ретроградна Венера — покаже час.

  • Масниця для миру

    Засилля реклами «русской маслєніци» в інфопросторі України вже не вражає і не печалить, а закликає до дії: пізнати власні традиції і докласти зусиль, аби їх дотримуватися. Хоча б задля власної безпеки. Та спершу розберімося з традиціями російськими. Основні атрибути тамтешньої «Маслєніци» — це «бліни» з ікрою, грибами, медом чи іншими начинками, виготовлення і спалення солом’яного опудала, гучні розваги й чаювання з самоварами просто неба, змагання… >>

  • Шик у вовні

    Ще півтора десятка років тому візиткою талановитого подружжя з Коломиї були гобелени. У цьому виді ткацького мистецтва Ярослав Сахро з Оксаною Литвин сягнули такого рівня, що їхні твори почали залюбки купувати для приватних колекцій цінителі гобеленів з України, Великої Британії, Данії, Ізраїлю, Італії, Канади, Німеччини, Польщі, Росії, США, Франції та Японії. >>

  • Кобзар Русалім

    Наше знайомство з Русланом Козленком, або ж Русалімом (це його кобзарський псевдонім), відбулося під час фестивалю епічної традиції «Кобзарська Трійця-2014». Освячення музичних інструментів на подвір’ї Михайлівського Золотоверхого собору, виступи майстрів із різних куточків України, традиційний «кобзарський чайок». >>

  • Бережіть, берегині!

    Усього два кольори — білий і червоний. А ними створено цілий світ. Пряма горизонталь — земля, хвиляста лінія — вода, хрест — вогонь. Квітка, яка означала початок життя. І — жінка з піднятими руками. Берегиня, мати–прародителька, символ життя і родючості, захисниця людей від усілякого зла, добра «хатня» богиня, що оберігає родину… >>

  • Принади архаїчної трапези

    Симпатики древньогрецького філософа Сократа навряд чи аж так піднесено, услід за вчителем, можуть нині повторити його знамениту фразу «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити». У сучасному світі не все так просто, стабільно високі прибутки рестораторів — тому підтвердження. >>

  • Скарби з бабусиних скринь i душ

    У столиці українського гончарства — селищі Опішня — завершився п’ятий щорічний Тиждень національного гончарного здвиження «Здвиг–2013». Хоча насправді ця щедра на глину й таланти земля «двиготіла» під натиском грандіозного мистецького дійства майже весь місяць. Адже учасники третьої Е–літньої академії гончарства, міжнародного молодіжного гончарського фестивалю та четвертого ­ІНТЕРСимпозіуму кераміки приїхали сюди раніше. Зрештою, у рамках згаданого Тижня відбувалося десять повноцінних мистецьких конкурсів і презентаційно–виставкових заходів, у яких, крім гончарів і керамістів, демонстрували свою майстерність ковалі, фотохудожники, майстри графіті та бодіпейнтінгу, тобто художнього розпису на тілі. Найгучнішим же і водночас заключним акордом «Здвигу», власне, його апогеєм, став Національний фестиваль гончарства. >>