Книжки і леви

17.09.2010

Офіційне відкриття XVII Форуму видавців у Львові відбулося вчора, але понад 200 письменників із різних країн відсвяткували радісну зустріч ще у вівторок — у філармонії під музику «Дахи Брахи» відкрився П’ятий міжнародний літературний фестиваль. Щопівгодини в його рамках відбуваються нові заходи — читання, тандеми, творчі зустрічі, чат–конференції — від цього складається враження, що нині у Львові штовхни двері будь–якої кам’яниці, зайди за ковану решітку в глибину двору, а там — сидять письменники, говорять, читають, модерують.

Літературний фестиваль — це одна з трьох потужних програм цьогорічного форуму. Друга серйозна подія — бізнес–форум, на якому обговорюють проблеми, пов’язані з книговиданням, книгорозповсюдженням, авторськими правами, електронними носіями, оптимізацією бізнес–процесів видавництв. І ще один напрям — Західноукраїнський бібліотечний форум, який зібрав бібліотекарів із шести західних областей України та центральних книгозбірень. Це не враховуючи презентацій, «круглих столів», виставок власне на самому форумі.

Парадокс: цього року тиражі українських книжок зменшилися загалом на 7 млн. 600 тис. примірників, а на форумі зареєструвалося найбільше за всю його історію учасників — 790. У день відкриття львівська влада традиційно пишається тим, що такий потужний, впливовий, масовий книжковий фестиваль відбувається саме у Львові, і зазвичай прес–конференція, присвячена відкриттю, перетворюється на звіт чиновників перед президентом Форуму видавців Олександрою Коваль. Держкомтелерадіо України виділило на цей форум 100 тисяч гривень, відзвітував заступник голови цього органу Анатолій Мураховський, Львівська облрада перерахувала всі обіцяні кошти, місто дало 250 тисяч гривень. І Олександра Коваль запевнила, що проблема порожніх рахунків, яка гостро стояла буквально за тиждень до відкриття, вирішена. А голова Спілки письменників України Володимир Яворівський пообіцяв ініціювати у Верховній Раді закладення рядка на підтримку львівського зібрання у держбюджеті — як–не–як, це найстаріша книжкова виставка–ярмарок в Україні й найбільша — у Східній Європі.

Користь форуму вже оцінили львів’яни — під впливом книжкової аури міська влада оголосила програму підтримки української книжки. Відтак бізнесменам, які хочуть відкрити українську книгарню, мерія надає приміщення за символічну орендну плату — 1 гривня на рік. Перша така книгарня вже існує більше місяця — імені Богдана–Ігоря Антонича. За словами речника міського голови Остапа Процика, у міськраді лежить ще вісім заявок. Термін оренди поки безстроковий. «Якщо будуть ще охочі відкривати книгарні — ми звертатимемося до фонду комунального майна і будемо допомагати з приміщеннями. Наразі ситуація з нерухомістю сприятлива через закриття ігрових автоматів і казино, вивільнилося чимало площ», — сказав Остап Процик «УМ».

Львівський «губернатор» Василь Горбаль — ну й собі любити українську книжку: він особисто від себе встановив три премії по 10 тисяч гривень кожна (визначатимуть переможців «компетентні люди»), а також виділив з обласного бюджету 475 тисяч гривень для закупівлі книжок у бібліотеки області (закупівлю здійснюватимуть на форумі).

На 17–му форумі — 17 почесних гостей. «Зірковий» статус — у польського белетриста Януша Вишневського («Самотність у мережі»). У списку також його колеги–співвітчизники Кшиштоф Варга і Марек Краєвський та отець Ксаверій Кнотц, який представляє книжки про секс, росіяни Лев Рубінштейн, Леонід Юзефович, соціолог, історик культури Олексій Левінсон та співголова консорціуму «Альфа–груп» Михайло Фрідман (колишній львів’янин). Також — відомий бізнес–тренер, автор світових бестселерів Андріан Сливоцький (США), німецька письменниця Терезія Мора, литовці — видавець Дарюс Радкавічус і член Європарламенту, автор 23 книжок Леонідас Донскіс. Спецгості з України — письменники Оксана Забужко і Юрій Андрухович, лікар і співачка Ольга Богомолець, правозахисник Мирослав Маринович, голова наглядової ради Міжнародного фонду «Україна 3000» Катерина Ющенко, виконавчий директор Фонду «Відродження» Євген Бистрицький.

До форуму приурочили презентації книг перших осіб української політики — «Украина: гражданский проект» Сергія Тігіпка та «Одна Україна, єдиний народ» Леоніда Кравчука.

Леонід Макарович у притаманній йому манері, з одного боку, заявив, що чинна влада настроєна антиукраїнськи, а з другого — закликав підтримати Президента Януковича в його хороших починаннях, бо «він не відноситься до екстремістів». У книжці екс–Президента, яка коштуватиме 65 гривень і за яку, за словами автора, він отримав символічний гонорар 1000 гривень, можна буде знайти розділ, як останні 40 років передається влада в Україні, деякі політичні портрети і закінчення історії з обвинуваченням Кравчука в хабарництві.

 

ЛАУРЕАТИ

Цього року журі Форуму видавців у Львові присудило головні призи переважно книжкам львівських видавництв. Напередодні ходили розмови, що, мовляв, Оксані Забужко у суботу виповнюється 50 років, і її книжка «Музей покинутих секретів» — гідна річ, тож нехай би їй дали Гран–прі. Але натомість головний приз отримала книжка Галини Кривобаєвої та Ірини Криворучки «Соломія Крушельницька. Міста і слава» (Львів, «Апріорі», 2009).

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>