«Шашлик» з іномарок

07.09.2010

Минулої суботи у проміжок часу з другої до четвертої години в нагірній частині Кременчука спалахнули одразу три легкові автомобілі. Відділ зв’язків із громадськістю обласної міліції звертає увагу на схожість «почерку» зловмисника, котрий у ніч на перше вересня за аналогічним «сценарієм» у центрі наддніпрянського міста спалив 4 іномарки. При цьому чи не єдиною спільною ознакою згаданих злочинних дій залишається та обставина, що всі «мічені» полум’ям легковики вночі стояли під вікнами житлових будинків і, власне, постраждали від такої «безприв’язності». Хоча після першого підпалу існувала версія про місцевого «Робін Гуда», який полює винятково на недешеві іномарки. Та в цю суботню ніч загорілася і «пролетарська» «Таврія» 1994 року випуску...

Причому серед «добитих» вогнем автівок були як застраховані, так і ті, що не мали фінансових «поясів» безпеки, їхні власники – дуже різні за статками, соціальним статусом і професіями люди. Практично відпадає припущення про цілковиту неадекватність поведінки палія, котрий для своєї дикунської «війни» з легковиками не лише обирав «найуразливіший» час доби, а й заздалегідь дбав про шляхи відступу з місця скоєння злочину (в останньому випадку не дала результатів спроба правоохоронців спіймати зловмисника блокуванням цілого мікрорайону).

Водночас зрозуміло, що навіть у нічний час залишатися абсолютною «невидимкою» серед багатоповерхівок палій не міг. Тож чи не сприяє його «невловимості» загалом негативне ставлення «безколісних» громадян до стихійних «дворових» автостоянок? Надто за умов, коли останні все частіше забирають у мешканців міських «рукавичок» традиційні місця відпочинку пенсіонерів, дитячі майданчики, зелені оази тощо. Як переселити ті дворові легковики (у тому числі й найкрутіші, власників яких не запідозриш у браку коштів на цивілізоване паркування) на спеціально обладнані стоянки з охороною? Дехто з кременчужан припускає, що згадані «гучні» підпали могли замовити саме ті, хто зацікавлений у такому переселенні фінансово (скажімо, власники стоянок) або страждає від сусідства з автівками найбільше.